Poliţia italiană renunţă la patrulele comune cu agenţii din China, după scandalul secţiilor ilegale operate de Beijing în străinătate

Data publicării:
Image: 497252790, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
China ar fi înfiinţat 102 secții neoficiale de poliţie în 53 de țări. Foto: Profimedia Images

Italia nu va mai permite agenţilor chinezi să facă parte din patrulele comune cu omologii lor italieni, a anunţat ministrul de Interne. Decizia vine în contextul scandalului privind secţiile neoficiale de poliţie înfiinţate în zeci de state ale lumii prin care guvernul de la Beijing şi-ar controla cetăţenii din străinătate, scrie Reuters.

Safeguard Defenders, o organizație din Madrid care militează pentru drepturile omului spune că are dovezi că 102 astfel de secții, din 53 de țări, sunt folosite de autoritățile chineze pentru a monitoriza, hărțui și în unele cazuri a repatria cetățeni chinezi care trăiesc în exil.

Autoritățile din China au negat acuzațiile, afirmând că aceste "secţii" sunt de fapt organizaţii de voluntari care ajută cetăţenii chinezi din străinătate cu reînoirea documentelor şi alte servicii similare.

Ambasada Chinei nu a comentat, încă, decizia ministerului de Interne din Italia.

Potrivit Safeguard Defenders, un acord bilateral semnat în 2015 a permis poliţiştilor chinezi să facă parte din patrule comune alături de colegii lor italieni în Roma, Milano, Napoli şi alte câteva oraşe.

"Pot spune că această formă de cooperare nu va mai fi practicată sau reluată în alte forme", a spus ministrul italian de Interne, Matteo Piantedosi, pentru publicaţia Il Foglio.

La începutul lunii, acesta spusese într-o intervenţie în parlament că acordul bilateral nu are nicio legătură cu secţiile neoficiale stabilite în China.

Patrulele comune au activat între anii 2016 - 2019 şi au fost suspendate pe durata pandemiei, a adăugat Piantedosi.

Potrivit Safeguard Defenders, principala misiune a secţiilor din străinătate era repatrierea chinezilor aflaţi sub urmărire penală în China, dar şi a dizidenţilor.

Mai multe ţări, printre care Canada, SUA, Olanda şi Germania au deschis anchete pentru a confirma dezvăluirile făcute de Safeguard Defenders.

În România, Ministerul de Interne a comunicat că la nivelul instituției nu există un acord semnat cu autoritățile din China care să permită înființarea unor secții de poliție ilegale.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri