Polonia avertizează că va controla „cu multă atenție” importurile de cereale ucrainene, după ce acestea vor fi reluate

Data publicării:
boabe de grau peste steagul ucrainei
Foto: Profimedia Images

Noul ministru polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat marţi că autoritățile din Polonia vor controla „cu multă atenție” importurile de cereale ucrainene, după ce acestea vor fi reluate. Totodată, ministrul precizează că va fi „foarte dificil” de convins Comisia Europeană să reintroducă taxe vamale asupra importurilor de cereale ucrainene, pe care Polonia le-a suspendat de comun acord cu Ucraina pentru a calma furia fermierilor polonezi, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres. 

Într-un interviu acordat unui cotidian local de la Varşovia, el a precizat că Polonia „nu intenţionează să sisteze aceste importuri, (dar) fiecare transport de acum înainte va fi controlat cu multă atenţie”.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale ucrainene, măsură prelungită recent de Comisia Europeană până în iunie 2024. Dar pătrunderea liberă a cerealelor ucrainene, în special în ţările central şi est-europene, a distorsionat piaţa prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor.

Grupuri de agricultori polonezi au recurs la acţiuni de protest faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene mai ieftine, dar care „nu au densitatea şi calitatea” cerute producătorilor locali. Ei cer acum aplicarea unei taxe vamale de 50% asupra cerealelor ucrainene, în condiţiile în care, potrivit agricultorilor polonezi, circa 2,5 milioane de tone de astfel de cereale sunt în prezent stocate în Polonia.

Dar „să convingem Uniunea Europeană să impună taxe vamale asupra cerealelor ucrainene este şi va fi foarte dificil”, a deplâns ministrul Robert Telus. „Bruxellesul vorbeşte despre sancţiuni contra Rusiei, dar, pe de altă parte, pretinde că nu ştie cât de multe cereale curg către Europa dinspre sud, iar aceste cereale sunt probabil ruseşti, nu ucrainene”, a mai remarcat noul ministru polonez al agriculturii.

Predecesorul său a demisionat în semn de protest faţă de decizia Comisiei Europene de a prelungi scutirea de taxe pentru importurile de cereale ucrainene până în iunie 2024, demisie anunţată în ziua în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski efectua o vizită oficială la Varşovia. În urma acestei vizite, Varşovia şi Kievul au convenit ca importurile de cereale ucrainene în Polonia să fie oprite temporar, pentru a atenua impactul asupra preţurilor, dar tranzitul să continue.

Noul ministru polonez al agriculturii a calificat drept „foarte lent” modul în care UE acţionează şi a apreciat că „nu este normal ca, din cauza unei proaste coordonări, agricultorii europeni, şi mai ales din două sau trei ţări, să plătească pentru asta”.

De îndată ce a fost numit ministru, Telus a convocat joia trecută o echipă de criză şi s-a deplasat la punctul de frontieră Dorohusk, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Mykola Solski. Acolo, precizează ministrul polonez, acesta i-a prezentat omologului său ucrainean „în mod clar” poziţia Poloniei de „a bloca importul cerealelor” ucrainene temporar, ceea ce a fost convenit „cu partea ucraineană”, precum şi „limitarea” ulterior a „intrărilor cerealelor (ucrainene) în Polonia”.

Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote.

Mari cantităţi de cereale ucrainene au pătruns pe piaţa statelor UE atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, cât şi din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate iniţial unor state terţe să rămână pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Comunismul nu s-a terminat și nici nu poate să se termine niciodată
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"