Premieră nedorită în Franța, a doua mare economie din zona euro. Guvernul se împrumută la aceleaşi dobânzi ca şi Grecia

Data actualizării: Data publicării:
Council Of Ministers Of The French Government At The Elysée Palace, In Paris, France - 27 Nov 2024
Investitorii se tem că premierul Michel Barnier va avea probleme în a trece bugetul pe anul următor. Foto: Profimedia Images

Randamentele cerute de investitori pentru a achiziţiona obligaţiuni guvernamentale franceze cu maturitatea la 10 ani sunt similare cu cele pentru obligaţiunile greceşti, pentru prima dată în istorie, ceea ce pune a doua mare economie din zona euro la egalitate cu o ţară care odată a fost în centrul crizei europene a datoriilor suverane, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Joi, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale franceze pe zece ani, care tradiţional erau considerate printre cele mai sigure din zona euro şi beneficiază de un rating „AA minus” din partea S&P Global Ratings, au urcat până la 3,03%. Este vorba de un nivel comparabil cu costurile la care se împrumută Grecia, ţară care anul trecut beneficia încă de un rating de tip junk din partea marilor agenţii de evaluare.

Comparaţia cu Grecia este una nedorită de oficialii francezi, în condiţiile în care investitorii se tem că premierul Michel Barnier va avea probleme în a trece bugetul pe anul următor şi, în cele din urmă, în a rămâne la putere. Asta ar deraia planurile de reducere a cheltuielilor, majorare a taxelor şi limitarea unui deficit bugetar în creştere.

În 2012, în cel mai grav moment al crizei datoriilor Greciei, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale greceşti pe 10 ani erau cu 30 de puncte procentuale peste cele ale obligaţiunilor franceze. Între timp, însă, dobânzile la care Grecia se împrumută de pe piaţă s-au redus, pe măsură ce ţara şi-a revenit din criză şi în acest an şi-a redobândit ratingul de tip investment-grade.

Analiştii subliniază că este greu să faci o comparaţie între Grecia şi Franţa având în vedere diferenţa de mărime a pieţelor de obligaţiuni din cele două ţări. În timp ce piaţa de obligaţiuni greceşti se ridică la puţin peste 80 de miliarde de euro, în cazul Franţei trece de 1.800 de miliarde de euro.

Chiar şi aşa, faptul că în prezent dobânzile la care se împrumută Franţa sunt comparabile şi chiar mai mari decât trei din cele patru ţări din grupul PIGS (Portugalia, Italia, Grecia şi Spania) este un avertisment pentru preşedintele Emmanuel Macron, care în luna iunie a decis să ceară organizarea de alegeri anticipate.

„Aşa-numitele ţări «PIGS» au fost forţate să se reformeze structural după criza datoriilor şi asta a dat roade. Franţa nu a făcut astfel de reforme şi în prezent plăteşte nota de plată pentru asta”, spune Sonia Renoult, analist la ABN Amro Bank NV.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a...
Film Now
Ryan Gosling, de nerecunoscut cu părul lung și cu barbă, în primele imagini din „Project Hail Mary”. TRAILER
Adevarul
Fostul oraș al sticlei, reanimat de autostrăzi. Palatul său era numit cândva „Edenul Transilvaniei”
Newsweek
Pensii tăiate cu sute de lei după aplicarea CASS. Parlamentarii: 35.000 lei pentru cheltuieli lunare
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie