Premierul Cehiei, după vizita la Kiev: Ucraina are nevoie înainte de toate de mai multe arme ca să se apere

Data publicării:
Premierii Cehiei, Poloniei și Sloveniei, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev.
Premierii Cehiei, Poloniei și Sloveniei, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev. Foto: Profimedia Images

Ucraina are nevoie înainte de toate de mai multe livrări de arme pentru a se apăra împotriva invaziei Rusiei, a declarat premierul ceh Petr Fiala, miercuri, după ce s-a întors dintr-o vizită la Kiev, informează Reuters.

„Ucrainenii luptă cu mult curaj și luptă inteligent și strategic, dar au o șansă împotriva Rusiei doar dacă țările occidentale furnizează suficient echipament militar”, a precizat Fiala. 

„Asta este sarcina pentru aceste zile, Cehia o face, țările care au luat parte la această vizită o fac și este necesar ca mai multe state să contribuie, astfel încât aprovizionarea cu echipament militar să fie rapidă și, dacă este posibil, și masivă”, a mai spus premierul ceh.

Oficialul a precizat că delegaţia sa, care i-a inclus şi pe prim-miniştrii Poloniei şi Sloveniei, a discutat de asemenea despre sancţiuni, arme şi ajutor umanitar, precum şi posibile demersuri diplomatice viitoare cu preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski.

Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina drept "operaţiune specială", mai scrie sursa citată. 

Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat fotografii ale discuţiilor cu cei trei prim-miniştri, ceh, polonez şi sloven, pe reţeaua socială Telegram. „Vizita dumneavoastră la Kiev în această perioadă dificilă pentru Ucraina este un semn puternic de sprijin. Îl apreciem cu adevărat”, a transmis liderul Ucrainei. 

Petr Fiala, Mateusz Morawiecki şi Janez Jansa au călătorit cu trenul la Kiev marţi seară. Vizita a fost menită să semnaleze un sprijin clar pentru Ucraina, aminteşte agenţia TASR, citată de Agerpres. Cei trei şefi de guvern sunt primii lideri străini care vizitează capitala Ucrainei după invazia rusă.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri