Premierul Dorin Recean, după vizita bașcanei din Găgăuzia în Rusia: „Cei care subminează statul să fie aduși în fața justiției”

Data actualizării: Data publicării:
Moldova New Foreign Minister
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean. Foto: Profimedia Images

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că politicienii moldoveni care merg în Rusia și subminează statul vor fi aduși în fața justiției. Declarația vine în contextul întâlnirii pe care a avut-o bașcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, cu președintele rus Vladimir Putin, la începutul lunii martie, la Moscova, relatează Newsmaker.md

Recean a declarat, întrebat cum monitorizează Guvernul vizitele din ultima perioadă a politicienilor moldoveni în Federația Rusă și dacă ar putea fi  investigate acestea din punct de vedere al separatismului politic, că se vor identifica în continuare persoanele care subminează statul Republica Moldova și vor fi aduse în fața justiției.

„Guvernul Republicii Moldova a demonstrat pe parcursul ultimilor doi ani faptul că are capacitatea necesară pentru a asigura ordinea publică în Republica Moldova, asta vom continua să facem. Vom continua să identificăm acele persoane care subminează statul Republica Moldova. (…) Așteptarea mea, așteptarea cetățenilor, este că toți acești oameni care lucrează împotriva statului, împotriva cetățenilor, să fie aduși în fața justiției și să se întâmple ceea ce scrie în Codul penal”, a răspuns oficialul moldovean, în cadrul unei conferințe de presă. 

Întrebat dacă politicienii moldoveni ar putea fi trași la răspundere pentru aceste vizite, Recean a comunicat: „Corect… pentru acțiunile împotriva statului”.

Pe 6 martie 2024, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul a publicat o poză în care dă mâna cu președintele rus Vladimir Putin. Întrevederea a avut loc în marja Festivalului Mondial de Tineret din Soci. În discuții, guvernatoarea i s-a plâns lui Putin că autoritățile de la Chișinău „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziției sale civice”.

gutul-putin
Evghenia Guțul s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin. Foto: Captură Telegram

Potrivit lui Guțul, liderul rus i-ar fi promis că va „sprijini” autonomia găgăuză. Evghenia Guțul este primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după 24 februarie 2022, atunci când liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei.

Citește și: Vladimir Putin a promis să protejeze Găgăuzia, spune liderul ei

În acest context, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a fost întrebată dacă fotografia Evgheniei Guțul cu Vladimir Putin cade sub incidența legislației penale sau legii privind separatismul și a spus nu poate răspunde la întrebare „fără a analiza toate circumstanțele”, dar a adăugat că „dacă așa sesizare va ajunge la Procuratura Generală va fi examinată într-un mod obiectiv”.

Dragalin a subliniat că Procuratura Anticorupție „urmărește foarte atent informația care apare în spațiul public și apreciază dacă are sau nu relevanță pentru dosarele penale”. 

Tot în februarie, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău și președintele fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Vlad Batrîncea, deputata BCS Elena Beleacova și membra Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor Olga Cebotari au participat la un forum care s-a desfășurat la Moscova, notează sursa citată. Batrîncea a susținut un discurs, în care a lăudat partidul rus de guvernare „Edinaya Rossia”. Vizita a avut loc în Rusia în ziua în care a murit opozantul rus Aleksei Navalnîi.

La fel în luna februarie, oligarhul fugar Ilan Șor se afla, cel mai probabil, în Rusia acolo unde a avut o întrevedere cu șefia comitetului Dumei de Stat pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov. Iar în martie 2024, Partidul „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, a trimis 100 de activiști ai formațiunii în Federația Rusă, la un eveniment denumit „Lumea este mai mare decât Europa”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri