Presa bulgară: Există o luptă pentru separarea Sofiei de București la votul pentru Schengen. "Ar fi o umilire"

Data actualizării: Data publicării:
Boyko Borissov si Mark Rutte
Bulgaria este pesimistă în privința acceptării în zona Schengen, la votul din decembrie. Foto: Profimedia Images

Presa bulgară titrează că există riscul ca Bulgaria să rămână singură în afara Schengen și susține că în ciuda raportului tehnic pozitiv al Comisiei Europene, ar exista o luptă pentru separarea Sofiei de București la vot. Mai mult, jurnaliștii publicației bulgare Capital spun că există amenințarea ca doar Croația să fie acceptată în zona de călătorie liberă din Europa, ceea ce ar fi o "umilire politică extrem de gravă" pentru Bulgaria.

Bulgaria este pesimistă în ce privește acceptarea ei în zona Schengen. Presa scrie că în ciuda sprijinului puternic pe care atât Bulgaria cât și România l-au primit din partea Comisiei Europene pentru intrarea lor în Schengen, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este mică.

Într-o comunicare specială de miercuri, 16 noiembrie, Comisia a cerut statelor membre să evalueze pozitiv progresul celor două țări și Croația în ceea ce privește criteriile Schengen și să sprijine aderarea acestora la zona fără controale la frontieră. Acesta a fost rezultatul evaluării tehnice pozitive care a fost prezentată în urmă cu o săptămână.

Este posibil ca Olanda să solicite în mod oficial separarea Bulgariei de România la votul care va decide care dintre cele trei țări, alături de Croația, se va alătura spațiului Schengen, scrie și publicația bulgară Duna, citând sursele Capital.

Bulgaria se teme că din cauza problemelor politice interne din Olanda, va fi sacrificată ceea ce ar fi o înfrângere uriașă pentru Sofia, în condițiile în care s-ar contura un sprijin tot mai clar pentru România, scrie Capital.

Recent, Rareș Bogdan a precizat că cele două țări, România și Bulgaria, ar putea fi acceptate în spațiul Schengen, însă ar putea fi introdus și un mecansim asemnător MCV și spune că îngrijorările cele mai mari nu sunt în legătură cu România, ci mai degrabă cu Bulgaria și granița sa de sud cu Turcia.

„Mulți dintre cei cu care am stat de vorbă (...) spun așa: nu avem nimic cu România, avem o problemă cu granița de sud a Bulgariei, granița cu Turcia, considerăm că nu este suficient de bine consolidată și avem o problemă cu crima organizată”, spune europarlamentarul.

„Poate fi exact cum s-a introdus un mecanism pe Justiție, MCV, poate fi introdus un mecanism special pentru Bulgaria. Nu cred că și pentru România. Nu există motiv pentru un mecanism de verificare ulterioară, de supraveghere, pe România”, a declarat acesta.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri