Video Președintele Africii de Sud, unul dintre prietenii lui Putin, a venit în vizită la Kiev și se va întâlni cu Zelenski

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Ramaphosa dă mâna cu un oficial ucrainean
Cyril Ramaphosa a sosit la Kiev, vineri. Foto: Captură Twitter/@PresidencyZA

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a ajuns, vineri, în Ucraina, într-o vizită surpriză la Kiev, parte a unei misiuni de pace africane, a anunțat președinția sud-africană pe Twitter, citată de The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ramaphosa urmează să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski, vineri, după care va călători și în Rusia pentru discuții cu dictatorul rus. Președintele sud-african merge, sâmbătă, la Sankt Petersburg.

Administrația prezidențială sud-africană a publicat pe Twitter, imagini cu sosirea lui Ramaphosa la Kiev. Președintele Africii de Sud a ajuns acolo călătorind prin Polonia.

Liderul sud-african a venit în Europa conducând o delegație formată din mai mulți lideri africani, în încercarea de a promova pacea și de a găsi o soluție la războiul din Ucraina. Din această delegație mai fac parte și președintele senegalez, Macky Sall, și prim-ministrul egiptean.

Prin această misiune de pace, liderii africani vor să propună o serie de „măsuri de construire a încrederii” în prima fază a medierii, conform unui document în lucru. Printre măsurile propuse s-ar putea număra și o retragere a armatei ruse, scoaterea armelor nucleare tactice din Belarus, suspendarea implementării mandatului de arestare internațional pe numele sângerosului dictator de la Moscova sau ameliorarea sancțiunilor.

Africa de Sud între apropierea de Putin și responsabilitățile față de CPI

Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui Vladimir Putin a pus Africa de Sud într-o situație delicată - pe de-o parte, țara este semnatară a statutului CPI și, prin urmare, se obligă să pună în aplicare mandatul în cazul în care dictatorul rus pășește pe teritoriul său, pe de altă parte, Africa de Sud are relații tradițional bune cu Rusia și cu regimul criminal de la Kremlin, ambele făcând parte din organizația BRICS, a economiilor în dezvoltare.

Situația a devenit și mai complicată pentru guvernul sud-african în condițiile în care Putin ar fi trebuit să vină la un summit al BRICS în luna august. Deși dictatorul rus nu confirmase prezența, ideea că acesta ar putea fi arestat a suscitat interesul internațional pentru această temă și a pus Africa de Sud în poziția de a găsi o soluție care să o păstreze și în grațiile Occidentului dar și în grațiile Rusiei. 

În martie, guvernul sud-african transmitea că e „conștient” de obligațiile pe care i le impune participarea la CPI dar a refuzat să dea un angajament clar în privința vizitei lui Putin.

Presiunea pusă de situație pe Africa de Sud s-a văzut inclusiv când președinția sud-africană a anunțat „din greșeală” retragerea țării din statutul CPI.

Ulterior, în mai, Statele Unite au acuzat Africa de Sud că furnizează arme și muniție Rusiei pentru războiul acesteia contra Ucrainei.

Ambasadorul american, Reuben Brigety, declara, atunci, pentru presa locală, că este „convins” că o navă rusească a fost încărcată cu muniție și arme în Cape Town, în luna decembrie a anului trecut.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri