Președintele Serbiei susține că este „amenințat” pentru a se alătura sancțiunilor împotriva Rusiei: „Vom răbda atât cât vom putea”

Data publicării:
Vucici și Putin dau mâna cu steagurile Rusiei și Serbiei în spate
Aleksandar Vucici și Vladimir Putin. Foto cu caracter ilustrativ.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, susține că țara sa este „amenințată” pentru a se alătura sancțiunilor pe care țările occidentale și Uniunea Europeană le-au impus Rusiei după invadarea Ucrainei. Președintele sârb, un apropiat al regimului de la Moscova, a spus că va „răbda atât cât va putea”.

„În timp ce putem răbda, fără a ne pune în pericol interesele naţionale şi statale cele mai vitale, vom susţine politica hotărâtă de concluziile Consiliului de Securitate Naţională al Serbiei”, a declarat preşedintele Aleksandar Vucici. Printre concluziile la care el a făcut referire se numără aceea că aplicarea unor sancţiuni împotriva Rusiei contravine intereselor Serbiei.

Mai mult, preşedintele sârb susține că inclusiv în cazul în care Serbia şi-ar schimba politica la acest capitol, „în următoarele cinci zile vor veni noi presiuni şi solicitări”, şi anume ca Serbia să renunţe la Kosovo.

„Lor nu le convine să existe o ţară care nu se conformează şi care doreşte să aibă propria opinie”, a mai spus preşedintele sârb, a cărui ţară este candidată să adere la UE.

În raportul său din 12 octombrie despre progresele ţărilor candidate, Comisia Europeană a criticat angajamentul redus al Serbiei faţă de politica externă a blocului european.

Citiți și: Serbia este mai departe ca oricând de Europa. „Schimbările actuale din Europa seamănă cu căderea Zidului Berlinului”

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri