Preşedintele sud-african: Arestarea lui Putin la summitul BRICS ar fi o „declaraţie de război”

Data publicării:
Vladimir Putin
Vladimir Putin este acuzat oficial de crime de război. Foto: Profimedia Images

Arestarea președintelui rus Vladimir Putin ar însemna a declara război Rusiei, spune preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa într-un document publicat marţi, în plină dezbatere naţională asupra primirii preşedintelui rus în ţară pentru a participa la summitul BRICS.

Putin este invitat la summitul programat în 22-24 august la Johannesburg al grupului format din 5 mari puteri emergente - Africa de Sud, Brazilia, China, India şi Rusia -, prezidat în prezent de Pretoria, relatează AFP, citată de Agerpres.

Dar preşedintele rus este vizat din luna martie de un mandat al Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru crima de război privind deportarea unor copii ucraineni după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, acuzaţii pe care Moscova le respinge în bloc.

În calitate de ţară membră a CPI, Africa de Sud trebuie teoretic să-l aresteze pe Putin dacă intră pe teritoriul său. Această obligaţie ridică o serioasă dilemă diplomatică pentru Pretoria, care refuză să condamne Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Cazul a căpătat o turnură juridică pentru că principalul partid de opoziţie sud-african, Alianţa Democratică (DA), încearcă pe calea justiţiei să forţeze guvernul să se asigure că Putin va fi arestat şi predat CPI dacă pune piciorul în ţară.

Într-o declaraţie sub jurământ, Ramaphosa a calificat cererea DA drept „iresponsabilă”.

„Rusia a indicat clar că orice arestare a preşedintelui său în exerciţiu ar echivala cu o declaraţie de război. Aceasta nu ar fi în concordanţă cu Constituţia noastră de a risca să angajăm ţara într-un război cu Rusia”, a spus el, susținând că aceasta ar contraveni datoriei sale de a proteja ţara.

Africa de Sud încearcă să obţină o exceptare de la regulile CPI pe motiv că arestarea lui Putin ar putea ameninţa „securitatea, pacea şi ordinea în stat”, precizează Ramaphosa în acest text semnat în iunie şi iniţial clasat confidenţial, dar pe care curtea a decis ulterior să-l facă public.

Într-un interviu recent, vicepreşedintele sud-african Paul Mashatile a spus că guvernul său a încercat să-l convingă pe Vladimir Putin să nu vină la summit, dar fără succes până în prezent.

Grupul BRICS îşi propune să aibă o greutate mai mare în instituţiile internaţionale dominate până în prezent de SUA şi Europa, notează AFP. Summitul de la Johannesburg, organizat într-un centru de dezbateri, va fi al 15-lea la număr.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri