Prezența la alegerile din Turcia a fost de aproape 90%. Votul este obligatoriu. Ce sancțiuni primesc turcii care nu merg la urne

Data actualizării: Data publicării:
sectie de vot in turcia
Prezența la alegerile din Turcia a fost de aproape 90%. Votul este obligatoriu. Ce sancțiuni primesc turcii care nu merg la urne. FOTO: Profimedia Images

Prezența la alegerile prezidențiale și parlamentare de duminică, din Turcia, a fost de 89%. După numărarea a 99,38% din voturi, președintele în funcție Recep Erdogan a obținut 49,42%, în timp ce contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, a obținut 44,95%, conform agenției de stat Anadolu.

Prezența la vot a fost masivă, de aproape 90%, dar trebuie subliniat că în Turcia prezența la vot este obligatorie prin lege. 

Au fost peste 64 de milioane de turci eligibili să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare, iar numărul turcilor din străinătate care au putut vota a depășit 3,4 milioane.

Prezența la vot la alegerile din Turcia este în general mare. În 2018, aproape 87% dintre alegătorii eligibili au votat. 

Potrivit articolului 25 din Legea nr. 298 privind prevederile de bază ale alegerilor și registrelor electorale, votul în alegeri este o obligație legală. Sancționarea celor care nu votează este aplicată de YSK (comisia electorală) în caz de nevotare. Pedeapsa pentru nevotare, care este datoria civică a fiecărui cetățean, este stabilită de YSK.

La alegerile pentru referendum din 2017 amenda pentru cei care nu s-au prezentat la urne a fost de 22 de lire turcești, adică echivalentul unui singur euro. Suma este aceeași cu amenda aplicată și la alegerile din 2015. Potrivit CNN Turk, nu au fost stabilite încă sancțiunile pentru neprezentarea la vot, urmând ca acest lucru să fie stabilit și anunțat de Comisia Electorală. 

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri