Pro-rusul Robert Fico nu va putea să participe la summit-ul UE ca premier al Slovaciei. Cum îl blochează președinta Caputova

Data publicării:
Caputova și Fico la masă
Președinta Zuzanna Caputova l-a desemnat premier pe Robert Fico, după ce extremistul pro-rus a reușit să câștige alegerile. Foto: Profimedia Images

Numirea lui Robert Fico în fruntea guvernului slovac provoacă noi controverse le Bratislava. Un scandal uriaș a erupt între președinta Zuzanna Caputova și premierul desemnat după ce Fico a numit la ministerul mediului un negaționist al crizei climatice, relatează Politico.

Rudolf Huliak, ales pe listele Partidului Național Slovac (SNS), deși nu este membru al partidului, a fost desemnat pentru a ocupa funcția de la ministerul mediului în guvernul de la Bratislava. El este un cunoscut negaționist al crizei climatice și este faimos pentru mesajele inflamatorii la adresa activiștilor de mediu, ONG-urilor din domeniu și comunității LGBT.

Un candidat care de multă vreme nu recunoaște consensul științific legat de schimbările climatice, și care, conform spuselor lui, crede că nu există o criză climatică reală, nu poate să conducă și să reprezinte un departament al cărui principal obiectiv este, conform legii, protejarea naturii și a sistemului climatic al Pământului”, a declarat președinta Caputova într-un comunicat.

Președinta slovacă i-a cerut lui Fico să nominalizeze un nou candidat.

Partidul în cauză, însă, a spus că nu va schimba nominalizarea sa și a avertizat-o pe Caputova să „nu își depășească atribuțiile”, conform unui purtător de cuvânt al formațiunii.

Refuzul lui Caputova de a-l numi pe Huliak ar putea să aibă consecințe pentru Fico, care vrea să încheie rapid procedura de numire a guvernului pentru a putea să reprezinte Slovacia la summit-l european de săptămâna viitoare, la Bruxelles.

Fico, care a transmis lista guvernului său, marți, a acuzat-o pe Caputova că „întârzie intenționat numirea noului guvern”.

Partidul Smer al lui Fico, pro-rus și pretins social-democrat, a câștigat alegerile recente din Slovacia și a anunțat că va forma o coaliție cu partidele Hlas și SNS. În urma anunțului, Partidului Socialiștilor Europeni au suspendat calitatea de membru a Smer și Hlas.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri