Protest fără precedent în cadrul Poliției din Londra: Agenții renunță la dreptul de port-armă

Data publicării:
politisti londra
Mai mulţi poliţişti cu drept de a fi înarmaţi din poliţia londoneză au decis să renunţe la portul armei. Foto: Shutterstock

Mai mulţi poliţişti cu drept de a fi înarmaţi din poliţia londoneză au decis să renunţe la portul armei după ce unul dintre colegii lor, care a împușcat mortal un tânăr de culoare anul trecut, a fost inculpat pentru omor.

În urma acestei mişcări de protest extrem de neobişnuite, chiar fără precedent, ministrul de interne Suella Braverman şi-a exprimat "întregul sprijin" pentru poliţiştii înarmaţi care "îşi riscă viaţa pentru a ne asigura securitatea".

Aceşti poliţişti, care "trebuie să ia decizii într-o fracţiune de secundă sub o presiune extraordinară" nu trebuie "să se teamă că ar putea ajunge în boxa acuzaţilor pentru că şi-au făcut datoria", a adăugat ea, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

De la ce a pornit totul

Un poliţist a fost adus în faţa justiţiei joi, fiind urmărit pentru uciderea lui Chris Kaba, un tânăr de 24 de ani, a cărui moarte a declanşat proteste şi a relansat dezbaterea privind rasismul în cadrul poliţiei.

Acesta fusese lovit în 5 septembrie de un glonţ prin parbrizul maşinii pe care o conducea, al cărei număr de înmatriculare corespundea cu cel al unui vehicul implicat într-un incident legat de arme de foc ce avusese loc în zilele precedente.

Suspendat, poliţistul a fost plasat sub control judiciar.

Cei mai mulţi dintre cei 34.000 de poliţişti din Londra nu sunt înarmaţi. Printre cei care sunt însă, "mulţi sunt îngrijoraţi" de consecinţele potenţiale ale acestor urmăriri penale, a declarat un purtător de cuvânt al Scotland Yard.

"Ei sunt preocupaţi" că aceasta "marchează o schimbare în modul în care vor fi judecate deciziile pe care ei le iau în cele mai dificile circumstanţe", a adăugat el.

"Un anumit număr de ofiţeri" a decis să renunţe la dreptul lor de a fi poliţişti înarmaţi "în timp ce îşi analizează poziţia", a continuat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Londra, precizând că acest "număr a crescut în ultimele 48 de ore".

Potrivit BBC, numărul lor a crescut la peste 100.

În faţa amplorii mişcării, ofiţeri înarmaţi ai poliţiei din împrejurimi au fost mobilizaţi pentru a patrula în Londra sâmbătă seara, potrivit agenţiei de presă britanice PA.

Poliţia din Londra dispune de o "importantă capacitate" de ofiţeri înarmaţi, desfăşuraţi în toată capitala britanică şi în locuri precum Parlamentul, clădirile diplomatice, aeroporturi, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Londra. "Prioritatea noastră este securitatea publicului", a adăugat el, precizând că Scotland Yard examinează opţiuni de urgenţă dacă este cazul.

Şeful poliţiei din Londra, Mark Rowley, a indicat sâmbătă că s-a întâlnit cu 70 de ofiţeri cu drept de port armă şi consideră îngrijorarea lor "de înţeles".

Poliţia londoneză se confruntă cu o criză de încredere din partea populaţiei după o serie de crime comise de poliţişti, între care violarea şi uciderea unei femei de 33 de ani în martie 2021.

O amplă operaţiune vizând însănătoşirea situaţiei în rândurile Scotland Yard s-a tradus prin suspendarea sau relocarea a circa 1.000 de poliţişti, aminteşte AFP.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...