Protestele pro-palestiniene din campusurile americane pun presiune tot mai mare pe administrația Biden

Data actualizării: Data publicării:
News 2024: Rally for Palestine APR 24
Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, spune că protestatarii trebuie să fie închiși. Sursa foto: Profimedia Images

Protestele din campusurile universitare americane, împotriva războiului dus de Israel în Gaza, se extind. Valul de demonstrații a dus la sute de arestări și a lansat o dezbatere aprinsă despre antisemitism și libertatea de exprimare. Tensiunile pun presiune pe Biden, după ce acesta a promulgat miercuri un ajutor substanțial pentru Israel. Președintele aflat în campanie pentru al doilea mandat la Casa Albă are nevoie și de voturile alegătorilor tineri, dar și de coerență în sprijinirea israelienilor care susțin că duc un război împotriva Hamas.

Peste 100 de persoane au fost arestate la Universitatea Columbia săptămâna trecută, mulți dintre fiind studenți, pentru că au refuzat să-și părăsească „taberele de solidaritate”, în urma multiplelor avertismente din partea universității, conform BBC.

De atunci, a apărut un val de demonstrații în alte locații – din California până la New York – ducând la alte sute de arestări. Aproximativ 108 persoane au fost arestate peste noapte la Boston.

Protestatarii spun că libertatea de exprimare este redusă la tăcere.

Au existat, de asemenea, rapoarte despre incidente antisemite la unele dintre proteste - care au fost condamnate anterior de Casa Albă.

Protestele de câteva zile la Emerson College din Boston, Massachusetts au culminat cu arestarea a peste 100 de protestatari peste noapte și rănirea a patru ofițeri de poliție. Poliția a transmis că trei ofițeri au avut răni minore, iar unul a fost rănit „mai grav”, iar printre cei arestați niciunul nu a fost rănit.

Studenții au descis o imagine violentă a incidentelor. „Au fost oameni aruncați la pământ, cu brațele puse la spate, târâți, împinși… fără prea multă grijă pentru siguranța celor pe care îi îndepărtau”, a spus un student pentru CBS.

Cursurile de la universitate au fost anulate pentru ziua de joi.

Studenții au făcut o tabără duminică seara pe o alee de lângă universitate. Ei au rămas până la îndepărtarea lor, joi dimineață devreme, în ciuda avertismentelor din partea poliției.

La Universitatea California de Sud (USC) din Los Angeles, 93 de persoane au fost arestate miercuri pentru acuzații de încălcare. Protestatarii pro-palestinieni erau echipați cu megafoane și tobe. Ei au fost întâmpinați de ofițeri în echipament anti-revoltă, care s-au grupat pentru a dispersa mulțimea, dându-le avertismente protestatarilor să plece. Mai multe elicoptere au survolat zona.

"Timpul a expirat. Părăsiți zona sau veți fi arestați”, le-a spus poliția manifestanților.

Protestul a fost în mare parte pașnic la început, dar apoi a devenit tensionat. În timp ce poliția încerca să rețină o femeie, protestatarii au aruncat cu sticle cu apă în forțele de ordine

Arestările de la USC au fost făcute în timp ce studenții s-au adunat în Alumni Park - unde luna viitoare este programată să aibă loc ceremonia de absolvire a universității. Profesorii au avut posibilitatea să-și țină orele online joi.

La Universitatea Texas din Austin, poliția călare a intrat în mulțimea mare de protestatari pro-palestinieni adunați în campusul școlii. Imaginile de la confruntarea dintre poliție și protestatari arată mai multe persoane încătușate, cu fața în jos.

Guvernatorul Texasului Greg Abbott a spus că protestatarii „trebuie să fie închiși”.

Protestatarii resping acuzațiile de antisemitism

Mulți dintre protestatari au respins acuzațiile de antisemitism, susținând că opoziția față de gestionarea de către guvernul israelian a războiului din Gaza nu înseamnă că vizează evreii.

Există o diferență între anti-sionism și antisemitism, susțin ei. Sionismul se referă la mișcarea de a crea un stat evreiesc în Orientul Mijlociu, care corespunde aproximativ pământului istoric al Israelului.

Mulți dintre organizatorii demonstrațiilor și unele autorități ale colegiului au recunoscut că au existat incidente de antisemitism la mitinguri, dar le-au pus pe seama agitatorilor din afară, neafiliați campusului.

O studentă din New York, Caroline Daisy, a spus că „aceasta nu este o mișcare antisemită, dar protestatarii din afară reprezintă o altă poveste”.

Studenții de la Columbia au declarat că „respind cu fermitate orice formă de ură sau bigotism” și au criticat „indivizii inflamatori care nu ne reprezintă”.

Biden susţine ”libertatea de exprimare, dezbaterea şi nediscriminarea” în universităţi

Preşedintele american Joe Biden ”susţine libertatea de exprimare, dezbaterea şi nediscriminarea” în universităţi, anunţă Casa Albă, în contextul manifestațiilor tensionate din campusurile americane împotriva Războiului Israelului în Fâşia Gaza.

Dreapta americană acuză studenţii de antisemitism.

”Preşedintele consideră de libertatea de expirmare, dezbaterea şi nediscriminarea în campusurile universitare sunt importante”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe Karine Jean-Pierre.

Preşedintele democrat, care candidează în noiembrie la al doilea mandat împotriva lui Donald Trump, este prins la mijloc între această susţinere a Israelului şi furia unei părţi a alegătorilor săi de stânga, mai ales tineri.

Joe Biden a promulgat miercuri un plan vast de ajutare a Israelului.

Acest plan prevede miliarde de dolari destinate să răspundă ”nevoii urgente de ajutor umanitar” al Fâşiei Gaza.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri