Putin a făcut o declarație specială despre moartea lui Prigojin: A avut un drum greu și a făcut greșeli grave

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

La o zi de la prăbuşirea unui avion care îl avea la bord pe şeful Wagner, Evgheni Prigojin, Vladimir Putin transmite condoleanțe familiilor celor decedați, iar despre Prigojin spune că "a avut un drum greu și a făcut greșeli grave de-a lungul vieții sale", dar a fost "un om de afaceri talentat", relatează BBC. Președintele Rusiei mai arată că anchetatorii vor investiga ce s-a întâmplat, însă cercetările vor dura ceva timp.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit pentru prima dată despre accidentul aviatic de miercuri seara. Acesta a confirmat că Evgheni Prigojin a murit în urma prăbușirii avionului său. El transmite condoleanțe familiilor celor decedați și îl descrie pe fondatorul grupului Wagner drept "un om de afaceri talentat".

El spune că a fost informat despre accidentul aviatic de miercuri seară abia joi dimineață.

"Îl cunoșteam pe Prigojin de mult timp, de la începutul anilor 1990. A avut un parcurs dificil și a făcut greșeli grave de-a lungul vieții sale. Dar a obtinut rezultate - pentru el însuși, dar și atunci când i le-am cerut", a mai precizat Putin.

Liderul de la Kremlin a mai spus că "din câte știu", Prigojin abia s-a întors ieri (miercuri - n.red.) din Africa, unde "s-a întâlnit cu mai multe oficialități".

Analiștii occidentali cred că șeful mercenarilor Wagner a călătorit în Africa de Vest cu intenția de a extinde sfera de activitate a grupării, inclusiv în Niger, țară în care a avut loc recent o lovitură de stat.

Grupul Wagner este un pilon esențial al prezenței Rusiei în afara granițelor și în special în Africa.

Mercenarii Wagner au fost implicați în sprijinirea guvernelor din Siria, Mali, Republica Centrafricană și Libia, în schimbul exploatării de resurse naturale.

Nu vom uita rolul jucat de grupul Wagner în Ucraina, a mai declarat președintele Rusiei, care a amintit că "la bord se aflau membri ai grupului Wagner".

"Aș vrea să punctez că acești oameni au avut o contribuție substanțială la cauza noastră comună - aceea de a lupta împotriva regimului neonazist din Ucraina", a mai spus Putin.

"Ne amintim acest lucru. Știm și nu vom uita", a subliniat liderul de la Kremlin.

Discursul integral al lui Vladimir Putin

"În ceea ce privește catastrofa aviatică, înainte de toate, vreau să transmit condoleanțele mele familiilor celor morți. Moartea este întotdeauna o tragedie. Într-adevăr, datele preliminare arată că acolo se aflau și cei din compania Wagner.

Vreau să punctez că aceștia sunt oamenii care au contribuit semnificativ la obiectivul nostru comun, lupta cu regimul neonazist din Ucraina. Noi ne amintim de acest lucru. Știm și nu vom uita.

Pe Prigojin îl cunoșteam de foarte mult timp, de la începutul anilor '90. A fost un om cu o viață dificilă și a făcut greșeli mari de-a lungul vieții sale.

Dar a obtinut rezultate - pentru el însuși, dar și atunci când l-am rugat, pentru scopul comun, așa cum o arată ultimele luni.

Era un om talentat, un businessman. Avea rezultate nu doar în Rusia, dar și peste hotare, mai ales în Africa. Se ocupa acolo de petrol și gaze, de metale prețioase și pietre prețioase. Chiar ieri, din ce am aflat, s-a întors din Africa, unde s-a întâlnit cu unii oficiali,

Ceea ce este clar, ce mi s-a raportat de la procuratură, de dimineață, este că șeful anchetei a început cercetările, care vor fi realizate până la capăt, nu există semne de îndoială. Vom vedea ce ne vor transmite anchetatorii în curând", a declarat Vladimir Putin.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri