Putin a lansat „Noul Imperiu al Răului” cu Hamas și Coreea de Nord. Războiul alimentat de Kremlin pe care nici SUA nu l-ar putea opri

Data publicării:
Xi Jinping și Vladimir Putin / Kim Jong Un / luptători Hezbollah
Putin practică un joc global din ce în ce mai periculos pentru a distrage atenția de la războiul din Ucraina. Colaj foto: Profimedia Images

Lumea ar trebui să vadă atacul terorist lansat de Hamas, în care au fost ucise 1.400 de persoane, ca făcând parte dintr-un conflict mult mai extins susținut de Kremlin, potrivit unui fost viceprim-ministru al Israelului citat de The Daily Beast. Putin pregătește un „nou imperiu al răului” cu care să înfrunte Occidentul.

De la militanții Hezbollah din Liban la posibilul rol jucat de guvernul iranian ce are relații apropiate cu Rusia lui Vladimir Putin, există multe puncte de fricțiune care ar putea transforma conflictul dintre Israel și Hamas într-un război mult mai mare.

„Putin – adevăratul aliat al Hamas – a trasat liniile marii confruntări: Hamas, Iran, Rusia, China de o parte și Israel, Ucraina și SUA de partea cealaltă”, a spus Natan Șaranski, un fost disident care a fost închis în timpul erei sovietice înainte de a emigra în Israel unde a intrat în politică.

Kremlinologii din Ucraina, Israel și Rusia vorbesc despre un joc global din ce în ce mai periculos pe care Putin îl practică în încercarea de a distrage atenția de la războiul din Ucraina.

La Kiev, există un consens ferm în privința faptului că Putin a jucat un rol în operațiunea foarte bine pregătită a grupării Hamas împotriva Israelului. „Șeful seriviciului de informații al armatei ne-a spus clar că Kremlinul a știut despre atacul împotriva Israelului [lansat] de Hamas”, potrivit editorului șef al Ukrainska Pravda, Sevgil Musaeva.

NATAN ŠČARANSKIJ
„Putin a trasat liniile marii confruntări: Hamas, Iran, Rusia, China de o parte și Israel, Ucraina și SUA de partea cealaltă”, a spus Natan Șaranski. Foto: Profimedia Images

„Rusia a continuat să ne bombardeze în est și sud, omorând sute de civili, dar Ucraina a dispărut din știrile principale. Chiar și când Rusia a bombardat înmormântarea din satul Groza omorând oameni din aproape fiecare casă, toate știrile s-au concentrat pe războiul dintre Israel și Hamas, ceea ce bineînțeles că a fost în avantajul lui Putin”, a spus Musaeva.

Propagandiștii Moscovei se laudă cu atacul terorist din Israel de parcă ar fi fost lansat de armata rusă

Putin a călătorit săptămâna trecută în China acolo unde s-a întâlnit cu Xi Jinping și a promovat una dintre marile lui fantezii: „unificarea Eurasiei cea mare” - o înțelegere între lideri autoritari care sunt de mult timp la putere pentru a forma un fel de alianță militară, economică și ideologică antioccidentală.

În timp ce presa pro-Kremlin din Rusia sărbătorea summitul din China cu Putin și Xi, propagandiștii Kremlinului de la TV se lăudau cu atacul terorist din Israel de parcă ar fi fost lansat de armata rusă și propuneau alte ținte care ar putea fi lovite.

„Washingtonul trebuie să se concentreze: Putin creează repede o uniune a tiranilor și dictatorilor din Orientul Mijlociu, Coreea de Nord, Africa pentru a copleși SUA înainte de alegeri, folosind vechile tactici GRU și FSB de a distrage atenția de la principalul teatru de operațiuni din Ucraina”, a spus și Gennadi Gudkov, fost membru al Dumei rusești și ofițer KGB.

Simțind pericolul care se apropie, în special din partea Iranului, SUA și-a mărit prezența militară din jurul Israelului și a anunțat că a trimis și mai multe sisteme de apărare antiaeriană, pe lângă cele două portavioane pe care le are în zonă.

Xi-Putin-toast
Vladimir Putin a ridicat un pahar în cinstea lui Xi Jinping când cei doi lideri s-au văzut la Moscova în luna martie. Foto: Profimedia Images

Nu este clar însă dacă demonstrația de forță a celei mai puternice armate din lume va fi destul pentru a evita erupția crizei regionale, alimentată fiind de conflictul dintre mai multe facțiuni rivale, într-un război total în Orientul Mijlociu care va avea consecințe globale, scrie Sky News.

„Săptămâna trecută m-am întâlnit cu opoziția democratică din Africa. Ei avertizează: Wagnerul lui Putin a organizat lovituri de stat militare și non-militare în Mali, Republica Centrafricană, Niger, iar acum plănuiesc să devasteze și mai multe țări africane”, a declarat Gudkov. „Putin sprijină teroriști în Liban, acolo unde bănuim că GRU i-a antrenat pe [militanții] Hamas înainte de atac.”

Putin copiază o veche strategie a serviciilor secrete din URSS

Potrivit președintelui organizației Memorial, care apără drepturile omului și a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2022, a spus că strategia lui Putin este la fel de veche ca manualele sovietice despre serviciile de informații militare: cu cât se întâmplă mai multe tragedii și violențe în regiunile sprijinite de SUA, cu atât mai bine pentru Moscova.

„Destabilizarea organizată a fost cea mai importantă ocupație a Moscovei începând cu era Hrușciov, Putin doar copiază vechea strategie”, a explicat Alexander Cerkasov. „A trimis spioni să organizeze o lovitură de stat în Muntenegru în 2016, s-a împrietenit cu talibanii, a deschis baze [militare] în Siria și Africa. Serviciile speciale ale armatei au lucrat dintotdeauna în direcția extinderii, așa că strategia asta este o continuare directă.”

Cu cât Occidentul devine mai epuizat de războiul din Ucraina, cu atât propagandiștii ruși și bloggerii pro-Kremlin jubilează mai tare pe Telegram.

Analistul pro-Kremlin, Marat Bașirov, a spus că Rusia amenință că îl va ține ocupat pe președintele american Joe Biden până la următoarele alegeri în 2024. „Ucraina nu este destul pentru tine? Ia de aici Israelul. Israelul nu este destul? Ia de aici... lista e lungă. V-am surclasat, dar acest lucru nu este clar pentru mulți, deocamdată.”

luptători Hamas într-un tunel
Fostul ofițer KGB Gennadi Gudkov a spus că „Putin sprijină teroriști în Liban, acolo unde bănuim că GRU i-a antrenat pe militanții Hamas înainte de atac”. Foto: Profimedia Images

Serviciul de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a avertizat pe 9 octombrie că Moscova pregătește o nouă provocare: următorul pas în planul lui Putin va fi să lanseze „acuzații false despre armata ucraineană care ar fi vândut arme din Occident teroriștilor”.

GUR a avut dreptate. Campania de dezinformare condusă de Kremlin împotriva Ucraina a început în ziua următoare când marile posturi media rusești au raportat, fără să ofere dovezi, că Ucraina i-a înarmat pe militanții Hamas.

Netanyahu „nu ar fi trebuit să îi răspundă lui Putin” la telefon

A fost o vreme când Șaranski aproape că a crezut că Putin va fi prietenos cu Israelul, dar „toate promisiunile s-au transformat în minciuni”, a spus fostul viceprim-ministru israelian.

Putin a vrut să demonstreze că dorește relații bune cu comunitatea evreiască, dar „Siria și Iran erau cărțile sale de joc cu care să pună presiune pe Occident”, a spus Șaranski. „Știam că atunci când va veni momentul să aleagă între Siria, Iran și Israel, el nu va ezita și, bineînțeles, el a înarmat Siria... acum, aliatul principal al Rusiei este Iran.”

Putin l-a sunat pe Benjamin Netanyahu numai după ce a vorbit cu aliații săi din Orientul Mijlociu după masacrul din 7 octombrie. „Bibi nu ar fi trebuit să răspundă apelului de la Putin pentru că era deja clar că Putin are relații apropiate cu Hamas”, a spus Șaranski.

„Societatea noastră divizată, extrema stângă și extrema dreaptă, este unită acum, cu toții am fost de acord să luptăm și să distrugem Hamas. Numai unitatea în luptă va pune la pământ Imperiul Răului”, a mai spus Șaranski.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...