Putin nu a mai vrut să-și vadă generalii după „înfrângerea totală” din Harkov

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin, care a schimbat de două ori conducerea armatei ruse de când a început războiul în Ucraina, nu a mai vrut să se întâlnească cu generalii săi, duminică, la puțin timp după ce contraofensiva ucraineană a provocat armatei sale cea mai mare înfrângere din 24 februarie și până acum, scrie The Moscow Times. Experții în strategie militară spun că retragerea rușilor din Harkov reprezintă o „înfrângere totală” pentru armata invadatoare.

Putin a amânat întâlniri programate la Soci cu conducerea ministerului apărării după ce armata rusă a fost învinsă decisiv la Harkov.

Pe parcursul unei săptămâni, armata ucraineană a reușit să recaptureze 3.000 de kilometri pătrați, a spus șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, duminică. După ce trupele ucrainene au spart frontul, armata rusă a părăsit teritoriul în câteva zile. Regiunea Harkov fusese ocupată timp de trei luni până la contraofensivă.

După Balakleia, mai rămăseseră Kupiansk și Izium, acolo unde se afla administrația de ocupație. În stilul său caracteristic, ministerul apărării rus a spus că a fost vorba de „retragere planificată de trupe” și că ucrainenii acționează pentru a „distrage atenția”.

Putin este furios, însă. Dictatorul rus a amânat întâlniri cu conducerea departamentului de apărăre și cu reprezentanți ai industriei de apărare. Dmitri Peskov a motivat că aceste întâlniri vor fi reprogramate.

„Înfrângere totală” a armatei ruse după contraofensiva ucraineană în Harkov

Retragerea armatei ruse din Izium și Kupiansk reprezintă o „înfrângere totală”, este de părere Philips O’Brien, profesor de studii de strategie militară la Universitatea St. Andrews, din Scoția.

„Pentru lupta din Donbas au staționat acolo mai multe trupe decât oriunde și nu par să fie capabili să mențină controlul acolo”, a explicat O’Brien.

Din cauza înfrângerii, ruși au amânat pe termen nedeterminat referendumurile pe care le plănuiau pentru anexarea teritoriilor ocupate la Rusia, scrie publicația independentă rusă Meduza, care citează surse apropiate de regimul de la Kremlin.

Pregătite, inițial, pentru mai, amânate până în septembrie și apoi până în noiembrie, aceste referendumuri sunt acum amânate pe termen nedeterminat, mai susțin cei de la Meduza.

După contraofensiva de succes, ucrainenii vor avea „propriile probleme logistice – vor fi nevoiți să aprovizioneze toate unitățile împrăștiate prin teritoriu”, mai adaugă O’Brien. „Rușii, însă, vor avea probleme cu stabilizarea liniei frontului, așa că situația va rămâne haotică o vreme până ce va începe să apară o nouă linie a frontului”, a concluzionat el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri