Analiză Putin, Xi, olimpiada și invazia. Cum a ajuns China singura țară care ar putea împiedica Rusia să atace Ucraina. Măcar până la primăvară

Data publicării:
Brazil Russia Putin
Vladimir Putin este așteptat să participe la deschiderea Olimpiadei de Iarnă de la Beijing. În imagine, liderul chinez Xi Jinping îl așteaptă pe președintele rus la o întâlnire oficială din 2019. Foto: Profimedia Images

În ciuda eforturilor făcute de SUA și țările NATO de a împiedica Rusia să invadeze Ucraina, în realitate, președintele chinez Xi Jinping este singurul șef de stat care ar putea influența în vreun fel, în acest moment, agenda lui Vladimir Putin. Această „influență” are legătură directă cu Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, care încep pe 4 februarie. Iar ultimul lucru pe care și-l dorește Xi e ca interesul de la acest eveniment sportiv să fie deturnat de declanșarea, în aceeași perioadă, a unui război în Ucraina, se arată într-o analiză Bloomberg

Vladimir Putin a confirmat participarea sa, pe 4 februarie, la Beijing, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice - un eveniment care pentru conducerea chineză reprezintă un ideal prilej de propagandă care să proiecteze într-o lumină cât mai favorabilă regimul lui Xi Jinping și imaginea de superputere a Chinei.

Președintele Xi încearcă să se folosească de Jocurile Olimpice din Beijing pentru a-și întări și mai mult poziția în fruntea Partidului Comunist Chinez și a-și asigura în acest an un al treilea mandat de lider suprem - o premieră în politica Beijingului, care până acum permitea cel mult două mandate la conducerea partidului și a țării.

În schimb, un conflict declanșat de Rusia lui Putin în Ucraina ar pune în umbră desfășurarea Jocurilor Olimpice din Beijing și ar afecta astfel, indirect, „imaginea” liderului Xi Jinping.

Mai ales că rușii au deja două antecedente în acest sens. Prima oară s-a întâmplat chiar în ajunul unei alte olimpiade organizate de Beijing - Jocurile Olimpice de vară 2008. Chiar în acea perioadă Rusia a decis să invadeze Georgia.

A urmat apoi invazia și anexarea Crimeei, în 2014, fix după finalizarea Jocurilor Olimpice de iarnă, organizate de Rusia în stațiunea Soci, de pe malul Mării Negre.

„Armistițiul olimpic” de la Beijing: fără războaie pe durata Jocurilor Olimpice

În aceste condiții, „este posibil” ca Xi să-l fi rugat deja pe Putin, în ultima convorbire purtată între cei doi lideri în sistem videoconferință, să nu invadeze, totuși, Ucraina fix în timpul Olimpiadei de iarnă de la Beijing, conform unor surse diplomatice chineze citate de Bloomberg. Informația a fost însă dezmințită oficial de ambasada Chinei la Moscova.

Ministerul chinez de Externe a subliniat, în același timp, importanța Armistițiului Olimpic Beijing 2022, adoptat de Adunarea Generală a ONU, care propune, în esență, încetarea oricăror ostilități sau conflicte militare pe durata Jocurilor Olimpice.

Mai exact, acest „armistițiu olimpic” ar trebui respectat din 28 ianuarie (șapte zile înaintea debutului JO), până pe 30 martie 2022 (șapte zile după finalizarea Jocurilor Paralimpice de Iarnă).

Dacă Putin ar respecta acest termen, posibila invazie a Ucrainei ar fi astfel amânată până la finele lunii martie-începutul lui aprilie, practic, odată cu venirea primăverii și a inundațiilor care ar face, teoretic, terenul dificil pentru o invazie, comparativ cu lunile de iarnă, când pământul înghețat ar permite o deplasare mai ușoară a tancurilor și a tehnicii grele de luptă.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri