Rareș Bogdan: Ședința de azi din PE nu a fost o simplă pansare a unei răni. Gardurile nu vor rezolva problema Europei

Data publicării:
BUCURESTI - EUROPARLAMENTARI - DECLARATII - 10 OCT 2022
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan. Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan spune că a respins ideea că ședința Parlamentului European de astăzi a fost „o simplă pansare a unei răni” și spune că ea a arătat „susținerea pentru România” din partea celorlalte țări europene. El a criticat, de asemenea, propunerea Austriei pentru un gard la granița Bulgariei cu Turcia și a spus că „Austria trebuie să fie obligată să-și schimbe atitudinea”.

„Astăzi cred că a fost mai mult decât o simplă pansare a unei răni care doare, doare rău, a fost o chestiune care arată extrem de clar că 25 de state europene plus România susțin țara noastră. Faptul că Ylva Johansson a fost extrem de dură cu privire la gestul Austriei, faptul că niciun vorbitor din Germania, Suedia, Olanda, Polonia sau Italia nu a susținut în niciun fel poziția Austriei, faptul că se aruncă în spațiul public date legate de ziduri, nici chinezii n-au reușit să oprească atacul cu un zid, nici Trump nu a reușit mare lucru cu mexicanii, iar prin gardul pe care l-a făcut Viktor Orban trec zilnic 1000 de migranți înspre Europe.

Așa că gardurile nu cred că vor rezolva problema Europei, nici solidaritatea europeană, nici coeziunea europeană, iar ceea ce fac românii, ceea ce face presa din România, ceea ce a făcut azi PE cu această presiune suplimentară, cred că este o chestiune sănătoasă pentru că, pe de-o parte, arată anticorpii pe care îi are România, pe de altă parte arată că nu suntem dispuși să acceptăm orice fiță, orice idee fixă a unui politician în goană de voturi.

Această afirmație este anulată de votul pentru Croația. Pe coridorul balcanic trec zilnic peste 1500 de migranți, spre deosebire de coridorul Balcanilor de Est, adică Bulgaria-România, unde numărul lor este de sub 100. Deci nu ține. Dânșii au votat cu două mâini pentru extinderea spațiului Schengen. Dacă el trebuia reformat atunci nu poți să procedeze cu două măsuri – au avut o măsură în cazul Croației și o măsură diferită în cazul României.

E o chestiune care ține de felul în care România a reacționat. Nimeni nu se aștepta ca de la cetățeanul român care nu este deținător de pașaport dar resimte acest gest făcută ca o nedreptate, de la presa din România care alocă spații ample la politicienii români aproape în totalitate condamnă gestul. De asemenea, nu uitați că presa din Austria susțin extrem de clar că Karl Nehammer și ministrul de interne au izolat pur și simplu Austria și au făcut un gest care va avea consecințe pe termen lung, pentru că este un gest anti-european.

Nu poți să acționezi când faci parte dintr-o familie în mod separat, deja Karl Nehammer și ministrul de interne s-au pus împotriva solidarității și coeziunii europene. Gestul este condamnat de șefii marilor grupuri politice, de primarul Vienei, de colegii de guvernare din Partidul Verzilor (...)

Mă aștept ca Austria să fie obligată să-și schimbe atitudinea și mă aștept ca gestul Austriei să ducă chiar la o cădere de guvern în Austria și o pierdere a puterii de către Karl Nehammer. Românii trebuie să înțeleagă ceva – nu suntem în conflict, în război, nu avem o adversitate față de poporul austriac. Avem o problemă cu o putere politică reprezentantă de Karl Nehammer care izolează Austria și vine cu o politică europeană”, a spus Rareș Bogdan la Digi24.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri