Rata de aprobare a lui Trump scade la cel mai mic nivel de la revenirea la Casa Albă. Ce îi nemulțumește pe americani (Sondaj)

Data publicării:
Președintele american Donald Trump
Președintele american Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Rata de aprobare publică a preşedintelui Donald Trump a coborât la cel mai scăzut nivel de la revenirea sa la Casa Albă, americanii arătând semne de îngijorare faţă de eforturile sale de a-şi extinde puterea, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos care s-a încheiat luni.

O proporţie de 42% dintre participanţii la sondajul efectuat pe durata a şase zile au aprobat performanţa lui Trump ca preşedinte, în scădere de la 43% într-un sondaj Reuters/Ipsos efectuat cu trei săptămâni mai devreme şi de la 47% în orele de după învestirea sa la 20 ianuarie.

Începutul mandatului lui Trump i-a şocat pe adversarii săi politici, deoarece acesta a semnat zeci de ordine executive prin care şi-a extins influenţa atât asupra departamentelor guvernamentale, cât şi asupra instituţiilor private, precum universităţile şi firmele de avocatură.

În timp ce rata de aprobare a lui Trump rămâne mai mare decât cea înregistrată în cea mai mare parte a preşedinţiei predecesorului său democrat, Joe Biden, rezultatele sondajului Reuters/Ipsos sugerează că mulţi americani nu se simt confortabil cu măsurile sale de a pedepsi universităţile pe care le consideră prea liberale şi de a se instala ca preşedinte al consiliului de administraţie al Kennedy Center, o importantă instituţie de teatru şi cultură din Washington.

O proporţie de 83% dintre cei 4.306 respondenţi au declarat că preşedintele SUA trebuie să se supună hotărârilor instanţelor federale chiar dacă nu doreşte acest lucru. Oficialii administraţiei Trump ar putea fi acuzaţi de sfidare a justiţiei pentru încălcarea ordinului unui judecător federal de oprire a deportărilor unor presupuşi membri ai unei bande venezuelene care nu au avut nicio şansă de a-şi contesta expulzarea.

Cincizeci şi şapte la sută - inclusiv o treime dintre republicani - nu au fost de acord cu afirmaţia că „este în regulă ca un preşedinte al SUA să reţină finanţarea de la universităţi, dacă preşedintele nu este de acord cu modul în care este condusă universitatea”. Trump, care a susţinut că universităţile nu reuşesc să combată antisemitismul în campusuri, a îngheţat sume uriaşe de bani federali bugetaţi pentru universităţile din SUA, inclusiv peste 2 miliarde de dolari numai pentru Universitatea Harvard.

O proporţie şi mai mare de respondenţi - 66% - au declarat că nu cred că preşedintele ar trebui să deţină controlul asupra instituţiilor culturale de prim rang, precum muzeele şi teatrele naţionale. Luna trecută, Trump a ordonat Smithsonian Institution, vastul muzeu şi complex de cercetare care este un spaţiu de expunere de prim rang pentru istoria şi cultura SUA, să elimine ideologia „necorespunzătoare”.

Cu privire la o serie de aspecte, de la inflaţie şi imigraţie la impozitare şi statul de drept, sondajul Reuters/Ipsos a arătat că americanii care dezaprobă prestaţia lui Trump sunt mai numeroşi decât cei care o aprobă cu privire la fiecare aspect din sondaj. În ceea ce priveşte imigraţia, de pildă, cel mai puternic domeniu de susţinere al lui Trump, 45% dintre respondenţi au aprobat performanţa lui Trump, dar 46% au dezaprobat-o.

59% dintre respondenţi - inclusiv o treime dintre republicani - au afirmat că America îşi pierde credibilitatea pe scena globală.

De asemenea, trei sferturi dintre participanţii la sondaj au declarat că Trump nu ar trebui să candideze pentru un al treilea mandat - o cale pe care Trump a declarat că ar dori să o urmeze, deşi Constituţia SUA îi interzice acest lucru. Majoritatea respondenţilor republicani - 53% - au afirmat că Trump nu ar trebui să candideze pentru un al treilea mandat.

Sondajul a avut o marjă de eroare de plus / minus 2 puncte procentuale.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă...
Digi FM
Femeia care l-a însoțit pe A$AP Rocky la petrecere după Gala Met. Rihanna, însărcinată cu al treilea copil, a...
Pro FM
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, îndrăgostiți de viața la țară. Au pomi și legume, se ocupă cu drag de pământ și...
Film Now
Tia Carrere, la 58 de ani, în rochie mulată și generos decoltată. Devenită vedetă acum 30 de ani, e aproape...
Adevarul
Care sunt cele mai inteligente persoane, în funcție de luna nașterii
Newsweek
910.000 pensionari iau 530 lei în plus la pensie pentru care nu au cotizat. Din ce județe sunt?
Digi FM
Mihai Mălaimare, mesaj revoltător: "Nu ați vrut Turul II înapoi! Vine ca un val imens și veți ajunge în canal...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Ea este omida „colecționară de oase”. Insectă rară din Hawaii care trăiește printre păianjeni și își poartă...
Film Now
Ce nu s-a schimbat niciodată la Bruce Willis, deși luptă cu demența. Demi Moore a rupt tăcerea: „A fost mereu...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară