Războiul hibrid al Rusiei contra Europei continuă în paralel cu invazia rusă din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Armenians Leave Areas Ceded To Azerbaijan Control
În această perioadă, Rusia reia în Karabah tacticile de război hibrid folosite în trecut pe teritoriul Ucrainei, în Crimeea și în Donbas, dar și în Transnistria. FOTO: Getty Images

Pentru a distrage atenția Uniunii Europene și a slăbi sprijinul european în favoarea Ucrainei, Rusia încearcă să creeze un alt punct fierbinte pe harta regională, stimulând conflictul din Karabah, enclava din sudul Caucazului care e disputată între Armenia și Azerbaidjan.

„Strategia Rusiei în raport cu Europa și Statele Unite urmărește redirecționarea de resurse occidentale dinspre Ucraina către alte zone, creșterea amenințărilor cu privire la fluxurile de energie spre Europa și reducerea mediatizării în presa occidentală a războiului din Ucraina în favoarea altor conflicte”, consideră deputatul ucrainean Volodimir Kreidenko, membru în partidul președintelui Volodimir Zelenski.

În această perioadă, Rusia reia în Karabah tacticile de război hibrid folosite în trecut pe teritoriul Ucrainei, în Crimeea și în Donbas, dar și în Transnistria. Propaganda rusă vorbește tot mai insistent despre convoaie blocate și despre o așa-zisă „criză umanitară” în Karabah, încercând să tensioneze relațiile dintre Armenia și Azerbaidjan. Aceste demersuri ale Rusiei au devenit mai evidente după ce un oligarh rus de origine armeană, Ruben Vardanyan, a devenit la sfârșitul anului trecut ministru de stat (echivalentul funcției de prim-ministru) al republicii separatiste Karabah.

Pentru a demonta propaganda rusă privind o așa-numită „foamete organizată” în Karabah, parlamentarul ucrainean Kreidenko a inițiat un experiment, comandând mâncare la restaurantele din capitala Karabahului, Hakendi (cunoscut și drept Stepanakert). În materialul video realizat cu această ocazie, se vede că localurile de alimentație publică din Hakendi funcționează fără restricții și furnizează specialități diverse.

În acest context, Volodimir Kreidenko atrage atenția că interesul Rusiei pentru reaprinderea conflictului din Karabah – regiune aflată între Marea Neagră și Marea Caspică – are legătură și cu exporturile energetice în creștere ale Azerbaidjanului către Uniunea Europeană. „Europa a reușit în această iarnă să neutralizeze arma energetică rusească prin apelul la importuri mai mari de gaz și petrol din Orientul Mijlociu și din Azerbaidjan. Rusia încearcă să saboteze aceste rute de transport, să le facă nesigure, iar una dintre tactici este, evident, stimularea conflictelor. Când armele încep să vorbească, gazul și petrolul nu mai curg”, spune Kreidenko.

Situația din regiune e complicată de faptul că autoritățile separatiste din Karabah exploatează resursele minerale din enclavă, ceea ce a stârnit protestul ecologiștilor azeri. Regulamentul Convenției de la Berna, consideră sursele azere, confirmă dreptul activiștilor de mediu la proteste pașnice, drept consfințit de normele internaționale. De asemenea, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a solicitat stoparea „exploatării ilegale a zăcămintelor minerale pe teritoriile azere unde sunt amplasați temporar pacificatorii ruși” și a oferit explicații despre situația creată în cadrul întrevederii cu ambasadoarea franceză la Baku, Anne Boillon.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak consideră că apariția unei alte zone fierbinți în regiunea Mării Negre e gândită special pentru a distrage atenția Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii de la războiul dus de Rusia în Ucraina, menționând că nu e singura tactică rusească folosită în acest scop. „Propagandiștii Rusiei încearcă în mod constant să facă asta, nu doar prin intermediului crizei din Karabah, dar și prin încercarea de a crea o presiune imigraționistă asupra Uniunii Europene sau prin încercarea de a crea o criză alimentară în Africa”, a precizat recent Podoliak, conform unui portal de știri din Lituania.

În pregătirea noii ofensive terestre pe care Ucraina o așteaptă în această primăvară, Rusia va continua să folosească vechile tactici de război hibrid, căutând să ducă UE și SUA pe diverse piste false, pentru a limita cât mai mult susținerea Occidentului pentru Ucraina, susținere care s-a dovedit crucială pentru rezistența ucraineană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...