Un exercițiu naval desfășurat de China în apropierea Japoniei a stârnit „îngrijorări serioase” la Tokyo, care a reacționat cu o decizie fără precedent, publicând traseele portavioanelor chineze, informează BBC. Beijingul susține că operațiunile sale sunt „conforme cu dreptul internațional” și acuză Japonia de „manevre periculoase”.
În ultimele săptămâni, cele două portavioane chineze, Shandong și Liaoning, au desfășurat simultan exerciții în Oceanul Pacific, o mișcare fără precedent.
Avioanele de luptă chineze au efectuat sute de decolări și aterizări de pe cele două portavioane. Unele dintre ele s-au apropiat periculos de mult de avioane de supraveghere japoneze, ceea ce a determinat Tokyo să transmită Beijingului „îngrijorări serioase”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
China a declarat că activitățile sale respectă dreptul internațional și a acuzat Japonia de „manevre periculoase”.
Marți, Ministerul japonez al Apărării a publicat o hartă cu pozițiile zilnice ale portavioanelor chineze începând cu 25 mai. Japonia nu face, de obicei, publice detalii despre mișcările armatei altor state.
Harta arată că ambele portavioane s-au apropiat de insulele japoneze și, în unele momente, au traversat zona economică exclusivă a Japoniei.
Zona economică exclusivă este o regiune situată dincolo de apele teritoriale ale unui stat, în care acesta are drepturi exclusive de explorare și exploatare a resurselor marine, însă alte state au dreptul la liberă navigație.
Harta mai arată și că portavionul Liaoning a navigat dincolo de așa-numitul „al doilea lanț de insule”, o linie de apărare inclusă în doctrina de politică externă a SUA, care leagă Japonia de Guam. Potrivit presei japoneze, este pentru prima dată când un portavion chinez face acest lucru.
Ministerul japonez al Apărării a precizat, de asemenea, că în timpul exercițiilor au fost observate peste 500 de decolări și aterizări de avioane de luptă și elicoptere chineze.
Pe 7 iunie, un avion de vânătoare chinez a decolat de pe portavionul Shandong și a urmărit un avion de supraveghere japonez timp de aproximativ 40 de minute, potrivit autorităților de la Tokyo. A doua zi, un alt avion chinez a zburat și mai aproape de un aparat japonez, pentru o durată dublă, și chiar i-a tăiat traiectoria în zbor.
Secretarul general al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, a declarat că Japonia a transmis Beijingului îngrijorări legate de aceste „apropieri anormale”, care ar fi putut duce la coliziuni accidentale.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a declarat că „activitățile desfășurate în apele și spațiul aerian relevante sunt conforme cu dreptul internațional și practicile internaționale” și că cele două țări comunică prin canalele existente.
„Trebuie să subliniez că misiunile de recunoaștere la mică distanță efectuate de vasele și avioanele japoneze asupra activităților militare normale ale Chinei sunt cele care generează riscuri de securitate maritimă și aeriană. China cere Japoniei să înceteze aceste manevre periculoase”, a spus oficialul.
Editor : Ș.A.