Reacțiile liderilor lumii la victoria lui Lula și înfrângerea lui Bolsonaro

Data publicării:
Lula da Silva
Lula da Silva l-a învins pe Jair Bolsonaro în alegerile prezidențiale și va fi noul președinte al Braziliei din ianuarie 2023. Foto: Profimedia Images

Liderii unui număr mare de țări l-au felicitat rapid pe Lula da Silva pentru victoria în alegerile prezidențiale din Brazilia după ce fostul președinte a reușit să-l învingă pe actualul președinte într-o cursă care a devenit mult mai strânsă decât au prezis sondajele și decât ar fi fost de așteptat.

Deși Bolsonaro, în stil trumpist, a pus la îndoială integritatea alegerilor și a sugerat că nu va accepta rezultatul în cazul în care va pierde, rezultatul a fost recunoscut rapid de alți lideri ai lumi.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a transmis un comunicat prin care a susținut legitimitatea rezultatului, felicitându-l pe Lula da Silva pentru victorie în urma „alegerilor libere corecte și credibile”.

„Abia aștept să lucrăm împreună pentru a continau cooperarea între țările noastre în lunile și anii care vor veni”, a spus președintele Biden.

Premierul canadian l-a felicitat, de asemenea, pe Lula pe Twitter: „Poporul brazilian și-a spus cuvântul. Aștept să lucrez cu Lula da Silva pentru a consolida parteneriatul dintre țările noastre și pentru a livra rezultate pentru canadieni și brazilieni și pentru a avansa prioritățile noastre comune, precum protejarea mediului”.

Președintele Franței a spus că alegerea lui Lula „deschide o nouă pagină în istoria Braziliei”.

„Ne vom uni forțele pentru a rezolva probleme comune, pentru a relua vechi legături de prietene între țările noastre”, a spus Emmanuel Macron.

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a scris că Brazilia „a hotărât să pună un pariu pe progres și speranță”.

„Felicitări uriașe pentru Lula, după o victorie extraordinară în alegerile braziliene. Abia aștept să lucrăm împreună pentru protejarea mediului”, a scris și premierul australian pe Twitter.

Președintele Argentinei vecine a spus că victoria lui Lula „deschide o nouă eră în istoria Americii Latine”.

„O perioadă a speranței pentru viitor începe de astăzi. După atâtea nedreptăți prin care ați trecut, poporul brazilian v-a ales, iar democrația a triumfat”, a spus Alberto Fernandez.

Lula a fost felicitat inclusiv de unul dintre aliații și prietenii lui Bolsonaro. Dictatorul rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe Lula și și-a exprimat speranța că noul președinte „va lucra pentru consolidarea cooperării ruso-braziliene”. Săptămâna trecută, sângerosul dictator de la Moscova a spus că Brazilia este „cel mai important partener al Rusiei în America Latină” și că are relații bune și cu Lula și cu Bolsonaro.

Dictatorul din Venezuela, Nicolas Maduro, i-a oferit „o mare îmbrățișare” lui Lula, felicitându-l pe acesta pentru victorie: „Trăiască popoarele hotărâte să fie libere, suverane și independente! Astăzi, democrația în Brazilia a triumfat”.

Lula a obținut 50,83% din totalul voturilor valide, în timp ce 49,17% din voturi au mers către Bolsonaro, după ce au fost numărate aproape 99% din voturi.

Noul președinte va depune jurământul în data de 1 ianuarie 2023.

În vârstă de 77 de ani, împliniți în urmă cu câteva zile, Lula da Silva, care a mai condus Brazilia între 2003 și 2010, este una dintre personalităţile politice cele mai carismatice de la începutul acestui secol în America Latină și a fost unul dintre șefii de stat care au plecat de la conducerea țării cu o rată record de popularitate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”