Recep Erdogan vrea să medieze conflictul dintre Ucraina și Rusia. Se află la Kiev și l-a invitat pe Putin în Turcia

Data actualizării: Data publicării:
recep erdogan aplauda la o conferinta de presa comuna cu volodimir zelenski
Președintele Turciei, Recep Erdogan (stânga), a avut o întrevedere de patru ore cu Volodimir Zeleneki, omologul său din Ucraina Foto: Profimedia Images

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se află joi la Kiev, cu ambiția de a media conflictul între Ucraina şi Rusia, un demers pe care îl face în paralel cu eforturile europene de evitare a unui nou conflict armat. El a avut o întrevedere care a durat mai mult de patru ore cu președintele Volodimir Zelenski, relatează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres.

Erdogan încearcă să valorifice deopotrivă apartenenţa ţării sale la NATO şi bunele relaţii pe care le are cu Kievul pe plan bilateral într-o mediere în care speră să reuşească să-l atragă şi pe preşedintele rus Vladimir Putin. De altfel, înainte de a pleca spre Kiev, președintele turc i-a reiterat omologului său rus invitaţia de a veni în Turcia, sugerându-i să facă acolo o escală la revenirea din China, unde va participa la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă.

Preşedintele turc a vorbit despre intenția sa de mediere a conflictului săptămâna trecută. Prin „aducerea celor doi lideri împreună în ţara noastră, putem deschide calea pentru revenirea la pace”, a spus el.

„Vizita noastră se desfăşoară într-un moment sensibil. Vreau să repet aici că vom continua să apărăm integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a Crimeei”, a declarat Recep Tayyip Erdogan la o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. „Aşa cum am indicat anterior, Turcia este pregătită să-şi aducă o contribuţie la soluţionarea crizei între două ţări prietene, care sunt vecine la Marea Neagră”, a adăugat şeful statului turc.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a anunţat după întâlnirea cu Erdogan semnarea unui acord de liber schimb între Ucraina şi Turcia.

Ucraina, o problemă sensibilă în relațiile strânse dintre Rusia și Turcia

Recep Erdogan şi Vladimir Putin au dezvoltat o relaţie strânsă în ultimii ani, dar Ucraina este o problemă sensibilă între ei: Ankara sprijină aderarea Kievului la NATO şi s-a opus ferm anexării Crimeii de către Rusia în 2014, în numele protejării minorităţii sale tătare de limbă turcă. La rândul său, Putin îl acuză pe omologul său turc că a furnizat Kievului drone armate, folosite împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Trimiterea de către Moscova a zeci de mii de militari la graniţele Ucrainei, care stârneşte temeri în legătură cu o invazie, a dus la una dintre cele mai grave crize ruso-occidentale de la Războiul Rece. În acest context, Statele Unite au decis să trimită 3.000 de soldaţi americani suplimentari în Europa de Est, iar Kremlinul a cerut Washingtonului „să înceteze să alimenteze tensiunile”.

Și în timp ce avertizează Moscova că va suporta sancţiuni economice severe în cazul unui atac, liderii europenii își sporesc, la rândul lor, demersurile în vederea unei dezescaladări, cu vizite aproape zilnice ale liderilor şi diplomaţilor occidentali la Kiev şi apeluri la Vladimir Putin.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să vorbească joi la telefon cu liderii rus, ucrainean şi polonez, dar și cu președintele Biden şi are în vedere o vizită la Moscova, la fel ca şi cancelarul german Olaf Scholz.

Parisul şi Berlinul încearcă, de asemenea, în cadrul formatului „Normandia”, să relanseze procesul de pace în estul Ucrainei, unde Kievul se luptă de opt ani cu separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...