Relaţii „la cel mai scăzut nivel”. Ce au discutat timp de peste cinci ore miniștrii de externe din SUA și China în prima lor întâlnire

Data publicării:
Secretary of State Antony Blinken (L) and China's Foreign Minister Qin Gang greet each other ahead of a meeting
Antony Blinken a fost primit de ministrul chinez de externe, Qin Gang. Foto: Profimedia

Peste cinci ore au durat discuțiile duminică între șefii diplomațiilor americană și chineză, după ce întâlnirea celor doi înalți oficiali a fost amânată câteva luni, din cauza scandalului provocat de balonul de spionaj chinez. Secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat importanţa menţinerii liniilor de comunicare deschise între SUA şi China, în vreme ce ministrul chinez de externe Qin Gang a ținut să precizeze că relaţiile dintre cele două puteri „se află la cel mai scăzut nivel” și a avertizat încă o dată că Taiwanul reprezintă „principalul risc” pentru relaţiile între Beijing şi Washington.

Antony Blinken, primul secretar de stat american care efectuează o vizită în China în ultimii cinci ani, a avut „discuţii sincere, substanţiale şi constructive” cu ministrul de externe al Republicii Populare Chineze, Qin Gang, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, potrivit Reuters și EFE, preluate de Agerpres.

Înaintea discuţiilor, responsabilii americani vedeau puţine şanse de reuşită, având în vedere lunga listă de divergenţe între cele mai mari economii ale lumii, de la comerţ şi eforturile SUA de a limita industria de semiconductori în China, până la statutul autonom al insulei Taiwan şi situaţia drepturilor omului în China.

„Secretarul de stat a subliniat importanţa diplomaţiei şi a menţinerii canalelor de comunicare deschise la toate nivelurile cu privire la întreaga gamă de probleme pentru a reduce riscul unei erori de percepţie sau al unei erori de calcul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, după discuţiile care au durat peste cinci ore.

Antony Blinken „a abordat o serie de subiecte care ne preocupă, precum şi oportunităţile de explorare a cooperării pe probleme transnaţionale comune cu RPC în care interesele coincid”, a adăugat Miller într-un comunicat.

El a spus că Blinken l-a invitat pe Qin într-o vizită la Washington „pentru a continua discuţiile şi că au convenit să programeze o vizită reciprocă într-un moment convenabil ambelor părţi”.

„Secretarul de stat a precizat că SUA vor apăra întotdeauna interesele şi valorile poporului american şi vor lucra cu partenerii şi aliaţii lor pentru a promova viziunea unei lumi libere care susţine o ordine internaţională bazată pe reguli”, a subliniat Miller.

Qin Gang : Relaţiile China - SUA, „la cel mai scăzut nivel”

La rândul său, ministrul chinez de externe Qin Gang a declarat duminică, în timpul întrevederii cu secretarul de stat american, că relaţiile dintre cele două puteri „se află la cel mai scăzut nivel de la stabilirea relaţiilor diplomatice” între cele două ţări.

Qin a declarat că stadiul relaţiilor bilaterale „nu corespunde intereselor fundamentale ale celor două popoare şi nici aşteptărilor comune ale comunităţii internaţionale”, a transmis televiziunea de stat CCTV.

Ministrul chinez de externe a formulat „cerinţe clare privind interesele esenţiale şi principalele preocupări ale Chinei, inclusiv problema Taiwanului” în discuţiile cu Blinken.

Taiwanul reprezintă „principalul risc” pentru relaţiile între Beijing şi Washington, a declarat şeful diplomaţiei chineze, potrivit declaraţiilor difuzate de televiziunea de stat chineză CCTV, preluate de Reuters.

„Chestiunea Taiwanului constituie problema fundamentală a intereselor primordiale ale Chinei, cel mai important subiect în relaţiile dintre China şi Statele Unite şi cel mai mare risc” pentru acestea, a declarat Qin Gang, adresându-se omologului său american Antony Blinken, potrivit CCTV.

De asemenea, Qin a declarat că „politica Chinei faţă de SUA a menţinut întotdeauna continuitatea şi stabilitatea şi se ghidează în mod fundamental după principiile respectului reciproc, coexistenţei paşnice şi cooperării” şi că ţara asiatică se angajează să construiască o relaţie „stabilă, previzibilă şi constructivă”.

Ministrul chinez de externe şi-a exprimat speranţa că Washingtonul „va menţine o percepţie obiectivă şi raţională asupra Chinei, se va mişca în aceeaşi direcţie şi că va face faţă situaţiilor neprevăzute cu calm, profesionalism şi raţionalitate”.

„Cele două părţi au purtat un dialog lung, sincer, aprofundat şi constructiv cu privire la relaţia generală între China şi SUA şi alte chestiuni importante conexe”, a precizat CCTV într-un comunicat postat pe reţele de social media.

Discuțiile au durat peste cinci ore

Cele doua delegaţii au convenit să „încurajeze extinderea schimburilor educaţionale”, „să exploreze în mod activ posibilitatea de a creşte numărul zborurilor de pasageri între China şi Statele Unite” şi „să invite mai mulţi studenţi, cercetători, cadre universitare şi oameni de afaceri să viziteze cealaltă parte”.

Potrivit Reuters, secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de externe chinez Qin Gang au convenit să stabilizeze relaţiile între cele două mari puteri economice ale lumii pentru a evita orice conflict şi au convenit să se întâlnească din nou, la Washington.

Antony Blinken a sosit duminică la Beijing pentru o vizită de două zile în vederea aplanării divergenţelor între Statele Unite şi China, după luni de tensiuni legate de situaţia din Taiwan, războiul din Ucraina şi bătălia comercială între cele două puteri.

Întâlnirea de la Beijing dintre Qin şi Blinken s-a încheiat în jurul orei locale 20:00 (12:00 GMT), după cinci ore şi jumătate, a relatat presa de stat chineză.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...