Restricțiile draconice anti-Covid din China i-au speriat pe diplomații americani. Ambasada cere o „plecare autorizată” a personalului

Data publicării:
ambasada SUA în China
Ambasada Statelor Unite în China. Foto: Profimedia Images

Misiunea diplomatică a Statelor Unite din China a cerut Departamentului de Stat să permită diplomaților americani să părăsească țara din cauza măsurilor tot mai draconice împotriva Covid-19 care sunt implementate în ultima perioadă, relatează CNN.

Solicitarea nu a fost încă aprobată de Departamentul de Stat, conform surselor citate de CNN, care au dorit să rămână anonime. O „plecare autorizatăpermite angajaților ambasadei și familiilor lor să părăsească China pentru o perioadă de timp, până când simt că se pot întoarce în siguranță, însă nu este o evacuare obligatorie.

China rămâne una dintre puținele țări ale lumii care păstrează o abordare „zero-Covid”, prin care are ca scop să elimine toate cazurile care apar în interiorul granițelor sale.

De la apariția variantei Omicron, autoritățile chineze au implmentat lockdown-uri extem de stricte, testare în masă, urmărirea contacților și noi restricții asupra libertății de mișcare. În unele orașe, lockdown-uri implementate rapid și fără anunțuri prealabile, i-au forțat pe oameni să stea blocați în birouri și în supermarket-uri până la testarea tuturor celor prezenți.

O sursă din diplomația americană a declarat, pentru CNN, că solicitarea a fost făcută după ce mai mulți diplomați și-au exprimat îngrijorarea că măsurile dure implementate de China ar putea duce la separarea familiilor de copii minori.

În prezent, misiunea diplomatică americană are un acord cu Ministerul de Externe chinez prin care li se permite părinților să rămână alături de copiii lor minori în cazul unei carantine. Există temeri, însă, că agenția națională de sănătate chineză ar putea anula acest acord.

Dacă măsura va fi aprobată, între 10% și 15% din personalul de 1000 de persoane al misiunii diplomatice urmează să părăsească țara. Estimările nu includ și membrii familiilor diplomaților.

Decizia vine cu două săptămâni înainte de începutul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing. SUA dar și alte țări occidentale au anunțat un boicot al acestui eveniment sportiv, fapt ce înseamnă că oficiali guvernamentali ai acestora nu vor participa, ca urmare a încălcărilor drepturilor omului și abuzurilor pe care China le comite împotriva populației din Xinjiang.

Presa de stat chineză a acuzat ambasada SUA de „intenții malițioase” ca urmare a solicitării, legând-o de ceea ce numește „o serie de provocări ale SUA pentru a distruge Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing”.

SUA își dorește ca atunci când no ne pregătim de un eveniment fericit, ei să provoace intenționat haos”, a susținut un analist chinez, referindu-se la Jocurile Olimpice de Iarnă și la recenta solicitare a personalului diplomatic american, mai scrie CNN.

Oamenii nu se tem că se vor îmbolnăvi. Ce îi sperie este că Omicron este mult mai contagios și că dacă se va răspândi cum a făcut-o în alte țări, atunci am putea vedea măsuri și mai stricte și mai imprevizibile aici”, a spus sursa citată.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri