Reuters: Serviciile americane de informații au confirmat că gruparea afgană a ISIS e responsabilă de dublul atentat din Iran

Data publicării:
mașini lovite de suflul exploziilor din Iran
Foto: Profimedia Images

Interceptările obținute de serviciile de informații ale Statelor Unite au confirmat că gruparea locală din Afganistan a ISIS este responsabilă de atentatul dublu din Iran, de miercuri, relatează Reuters.

„Informațiile pe care le avem sunt absolut clare și nu pot fi puse la îndoială”, a declarat o sursă citată de Reuters.

Aceeași sursă și o alta, ambele sub rezerva anonimatului, au spus că informațiile pe baza căruia a fost făcută evaluarea sunt obținute pe baza interceptărilor, fără să dea alte detalii. Interceptările respective nu au mai fost relatate în presă până acum.

Atentatele de miercuri, cele mai mortale din Iran de la Revoluția Islamică din 1979, au contribuit la sporirea tensiunilor din regiune, provocate de războiul dintre Israel și Hamas în Gaza și accentuate și de atacurile rebelilor houthi în Marea Roșie.

Joi, ISIS a revendicat responsabilitatea pentru dublul atentat, spunând că doi membri ai săi au folosit centuri explozive pentru a se detona la ceremonia de comemorare a generalului Qassem Soleimani, comandant al armatei ideologice a Iranului, ucis în 2020 într-un atac american cu dronă.

Qassem Soleimani fusese un adversar al ISIS în Orientul Mijlociu.

Totuși, gruparea sunită islamică nu a specificat faptul că responsabilitatea pentru atac aparține facțiunii sale din Afganistan, denumită ISIS-K.

„Serviciile americane au informații clare că atacul a aparținut ISIS-K”, a precizat sursa citată.

ISIS, o grupare wahhabistă sunită, poartă o ură virulentă pentru șiiți, cultul islamic dominant din Iran, iar în ultima vreme și-a concentrat atacurile asupra șiiților din Afganistan.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri