Reuters: Trump are șanse mari să fie din nou președintele SUA. Motivele pentru care ar putea câștiga alegerile de anul viitor

Data publicării:
donald trump face declaratii
Mulți americani cred că Trump este o victimă. FOTO: Profimedia Images

Donald Trump a fost pus sub acuzare de două ori, a încercat să împiedice transferul pașnic al puterii după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 2020, se confruntă cu zeci de acuzații în mai multe cazuri penale, iar criticii săi avertizează că el complotează pentru a conduce ca un autocrat. Cu toate acestea, fostul președinte s-ar putea întoarce la Casa Albă, transmite Reuters.

Trump își conduce rivalii pentru nominalizarea republicană la președinție cu aproape 50 de puncte procentuale în sondajele de opinie, o revenire remarcabilă pentru un președinte cu un singur mandat care în urmă cu trei ani părea învins și umilit.

Iată patru motive pentru care Trump ar putea câștiga alegerile din noiembrie 2024:

Alegători nemulțumiți

Casa Albă Biden susține că economia este într-o formă bună, șomajul ajungând la un minim aproape istoric, de 3,9%, de la 6,3%, când Trump și-a terminat mandatul, iar inflația a ajuns la 3,2% în octombrie, de la 9% în iunie 2022.

O mare parte a publicului, însă, crede altceva. Ei spun că salariile nu țin pasul cu costurile bunurilor și serviciilor esențiale, cum ar fi alimentele, mașinile, casele, îngrijirea copiilor și a persoanelor în vârstă.

Când Biden vorbește despre economie, americanii se gândesc la accesibilitate, nu la indicatori economici. Sondajele de opinie arată că alegătorii îi văd pe republicani ca pe niște administratori mai buni ai economiei, chiar dacă Trump a venit doar cu propuneri vagi.

Trump hrănește frica americanilor

Alegătorii sunt neliniștiți din motive care se extind mult dincolo de economie. Trump vorbește despre îngrijorările, reale sau nu, pe care mulți americani le au într-o țară care devine din ce în ce mai diversă și mai progresistă din punct de vedere cultural.

Există, de asemenea, un sentiment că pietrele de temelie ale vieții americane, deținerea unei case, un salariu decent care ține pasul cu inflația, educația, devin din ce în ce mai inaccesibile pentru mulți. Sondajele arată că alegătorii sunt îngrijorați de criminalitate și nervoși din cauza fluxului de migranți care trec ilegal granița dintre SUA și Mexic.

Trump este adeptul canalizării și ambalării acestor temeri, prezentându-se în același timp ca cineva care vine din afara sistemului politic american. El este atât cel care provoacă „incendii”, cât și pompier, care declară că țara este în haos și apoi se oferă ca salvator.

Mulți americani cred că Trump este o victimă

În timp ce criticii din propriul partid, Partidul Democrat și mass-media îl consideră nepotrivit pentru funcție, milioane de alegători nu sunt de acord cu acest lucru.

În schimb, mulți dintre susținătorii săi au devenit convinși că Trump este o victimă. Cel puțin jumătate dintre republicanii chestionați de Reuters/Ipsos la începutul acestui an au declarat că nu ar avea nicio problemă să voteze pentru Trump, chiar dacă acesta ar fi condamnat pentru o infracțiune.

Biden nu este văzut într-o lumină bună de americani

Trump poate profita, de asemenea, de o Casă Albă care, până acum, nu a reușit să convingă o mare parte a publicului că politicile de creare de locuri de muncă ale lui Biden, prin investiții guvernamentale masive în infrastructură, energie curată și producția de cipuri, au făcut o diferență în viața lor.

Biden a fost, de asemenea, împovărat cu două războaie care i-au divizat pe americani. Mesajul non-intervenționist al lui Trump, „America pe primul loc”, ar putea rezona cu alegătorii care se tem de o implicare suplimentară a SUA în Ucraina sau Israel, în timp ce Biden menține o politică externă americană mai tradițională și intervenționistă.

Bineînțeles că nu este o certitudine că Trump va câștiga alegerile prezidențiale de anul viitor.

El și-a pierdut din popularitate în multe părți ale țării și în rândul multor grupuri demografice, iar dacă va fi ales drept candidat al partidului său, ar putea provoca o prezență ridicată la vot în favoarea democraților pentru a-l contracara.

Retorica sa inflamatorie, inclusiv amenințările de a se răzbuna pe dușmanii politici, despre care spune că sunt „paraziți", ar putea fi, de asemenea, un obstacol pentru el.

Democrații au realizat, de asemenea, o campanie de succes ca apărători ai dreptului la avort pentru a-i învinge pe republicanii din întreaga țară într-o serie de alegeri și vor aborda din nou acest subiect în campania lor din 2024.

Însă, în prezent, Trump are șanse mai mari să se întoarcă la Casa Albă decât în orice moment de când a părăsit funcția.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri