Ridicarea rapidă a restricțiilor ar putea provoca reapariția bruscă a virusului în comunități, avertizează agenția UE de sănătate

Data actualizării: Data publicării:
Coronavirus outbreak, Wellington, New Zealand - 09 Apr 2020
Sursa foto: Dave Lintott / Shutterstock Editorial / Profimedia

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a anunțat că primul val al epidemiei de coronavirus "și-a atins apogeul" în 20 de țări din UE și Spațiul Economic European (EEA), însă a recomandat statelor să acționeze cu precauție când vine vorba de ridicarea restricțiilor, scrie Politico.

"Ridicarea prea rapidă a restricțiilor, fără o monitorizare corespunzătoare a situației și a unui sistem sanitar bine pregătit, ar putea provoca o reapariție bruscă a transmisiei virusului în comunitate", a avertizat Andrea Ammon, directorului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), când a prezentat noua evaluare a instituției. Ammon a recomandat urmărirea indicațiilor Comisie Europene pentru înlăturarea restricțiilor.

Măsurile de distanțare socială par să aibă succes în reducerea transmisiei virusului. În țările UE/EEA și în Marea Britanie, numărul persoanelor introduse în carantină de 14 zile a scăzut cu 18% începând cu data de 8 aprilie.

Riscul de reapariție al virusului în comunități, dacă măsurile de distanțare sunt ridicate treptat, este "moderat", a anunțat ECDC, și "foarte ridicat" dacă restricțiile sunt eliminate fără precauție și cu un sistem de sănătate nepregătit.

Riscul de a se îmbolnăvi grav este scăzut pentru cetățenii europeni din zonele unde există măsuri de distanțare socială, însă "moderat" pentru cei care prezintă factori de risc precum vârstă înaintată sau alte afecțiuni preexistente. În zonele în care nu există măsuri de distanțare socială, riscul de transmitere a virusului în comunitate este ridicat - riscul de boală severă este "moderat" pentru majoritate oamenilor și "foarte ridicat" pentru cei cu factori de risc.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri