Robert Hanssen, o fostă "cârtiță" a rușilor în FBI, a fost găsit mort în închisoare

Data publicării:
Legitimația de serviciu și cartea de vizită ale fostului agent FBI Robert Hanssen.
Robert Hanssen, o fostă "cârtiță" a rușilor în FBI, a fost găsit mort în închisoare. Foto: Profimedia Images

Robert Hanssen, un fost agent FBI care a furnizat ani la rând informații serviciilor ruse de spionaj și care a fost prins în cadrul unei operațiuni mamut la care au participat peste 300 de ofițeri, a fost găsit mort în penitenciarul de maximă securitate unde ispășea o pedeapsă de închisoare pe viață, scrie BBC.

Cauza morții nu a fost confirmată încă de autorități. Robert Hanssen avea 79 de ani. Potrivit autorităților din Florence, Colorado, unde este amplasată închisoarea, Hanssen a fost găsit întins pe podea și nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

Robert Hanssen este sursa uneia dintre cele mai mari scurgeri de informații din istoria Statelor Unite. În perioada în care a fost "cârtița" serviciilor secrete rusești în FBI, acesta a dat informații despre armata SUA, despre agenții americani care erau infiltrați în Rusia sau despre un tunel secret săpat de FBI sub ambasada URSS din Washington.

Agentul care a furnizat informațiile începând cu 1985 și până în 2001, când a fost prins, a primit 1,4 milioane de dolari în bani și diamante, pentru serviciile sale, de la ruși.

Multe dintre scurgerile de informații au fost puse însă de FBI pe seama altui agent, pe nume Aldrich Hazen Ames, care a fost arestat în 1994.

Când scurgerile de informații au continuat, autoritățile și-au dat seama că o "cârtiță" este încă activă și atunci au început suspiciunile față de Robert Hanssen.

Trei sute de agenți au lucrat la operațiunea care avea să ducă la arestarea lui.

"Am vrut să adunăm suficiente dovezi pentru a-l condamna, iar obiectivul era să-l prindem în flagrant delict", povestește Debra Evans Smith, fost director adjunct al Diviziei de contrainformații din FBI.

Robert Hanssen a primit astfel o nouă funcție în FBI, implicit un birou nou, care era plin de camere video și microfoane.

În februarie 2001, Hanssen a aranjat să lase o servietă cu acte secrete într-un parc, unde urma să fie ridicată de un om al rușilor.

Atunci a fost prins în flagrant. În timpul reținerii, replica sa a fost: "De ce v-a luat atât de mult".

Hanssen a fost condamnat la închisoare pe viață, anul următor.

Vestea i-a surprins pe vecinii săi, care au povestit că Robert Hanssen era un om liniștit și evlavios, care mergea regulat la biserică.

Însă, pe lângă faptul că spiona pentru ruși, acesta ascundea și alte secrete.

Hanssen obișnuia să posteze online povestiri explicite despre viața sa sexuală și fotografii nud cu soția sa.

De asemenea, frecventa cluburi de striptease și încerca să convertească dansatoarele la catolicism.

Închisoarea în care a fost închis este una dintre cele mai bine păzite din SUA, aici fiind aduși și teroriști precum Zacarias Moussaoui, din al-Qaeda, care a fost implicat în complotul atentatelor de la 11 septembrie 2001 sau Dzhokhar Tsarnaev, autorul atentatului de la maratonul din Boston.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri