Video Exclusiv Roberta Metsola: Trebuie să oprim achiziția de energie de la dușmani și să o cumpărăm de la prieteni

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
Roberta Metsola, președintele Parlamentului European vorbeste cu steagul ue in spatw
Roberta Metsola, președintele Parlamentului European. Foto: Profimedia Images

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24 despre faptul că vor urma luni foarte grele cauzate de criza energetică și de lipsa de alimente care proveneau din Ucraina și Rusia.

Cristina Cileacu: Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, mulțumesc mult pentru acest interviu în exclusivitate pentru Digi24.

Roberta Metsola, președinte Parlamentul European: Mulțumesc pentru invitație!

Cristina Cileacu: Uniunea Europeană trebuie să facă o alegere dificilă. Să taie în totalitate dependența de gaze și petrol din Rusia și în același timp să își salveze propria economie.
Cum ar trebui să fie luată această decizie până la urmă? Nimeni nu știe cu certitudine că dacă am face asta, războiul ar lua sfârșit.

Roberta Metsola: Cred că, mai degrabă decât să vorbim despre alegeri dificile, trebuie să vorbim despre decizii dificile. Suntem în săptămâna crucială a unei invazii brutale, care nu scade. Fotografiile atrocităților pe care le-am văzut în Bucha, Irpin sau Mariupol din ultimele săptămâni sunt dovada faptului că trebuie să reacționăm și trebuie să ne asigurăm că mesajul pentru Puțin, oligarhii și apropiații lui este că nu vrem să fim dependenți de energia lui. Acesta trebuie să fie scopul nostru final, obiectivul nostru final. Țările diferite au realități diferite, dar discuția până acum a fost unitară și ne asigurăm că, în ultimă instanță, trebuie să ne oprim să cumpărăm energie de la dușmani, mai bine o cumpărăm de la prieteni.

Cristina Cileacu: Sunt anumite țări ca Germania, Austria, Ungaria, chiar înainte de interviul nostru, ministrul de externe al Ungariei a decis că țara lui este dispusă să plătească în ruble pentru achiziția de gaze și petrol din Rusia. Dacă vor continua să cumpere gaze și petrol din Rusia, ce poate face Uniunea Europeană? În același timp, dacă alegem să tăiem importul de petrol și gaze în totalitate, prețurile ar crește incredibil de mult. Așadar, cum va gestiona Uniunea Europeană această situație?

Roberta Metsola: În primul rând, vorbim despre un mesaj politic și vorbim despre un război pe care îl ducem la propriu. Vorbim despre crime de război care au fost comise în Europa noastră. Aceasta nu este o luptă sau un război care are loc în Ucraina. Ucraina duce războiul pentru noi.

Dacă nu plecăm toți de la acest punct de discuție, atunci unitatea noastră va începe să se destrame. Eu apelez la toți liderii statelor membre să realizeze acest lucru și să înțeleagă că toți luptăm în acest război împreună. În privința prețurilor în creștere, este o îngrijorare de mai multe luni și este clar că următoarele luni vor fi foarte, foarte dificile. Ne așteaptă lipsuri alimentare, pentru că ne bazam nu numai pe Rusia, ci și pe Ucraina, iar deciziile diferite trebuie să fie luate în fiecare țară, fie că se intervine asupra prețurilor, fie vor fi plafonări de prețuri, ajutoare de stat sau subvenții care să ajute cele mai împovărate sectoare ale societății. Dar, apelul meu săptămâna aceasta este că Ucraina are nevoie urgent de mai multe echipamente, ajutor militar și mai mult ajutor financiar. Dacă pornim de la acest punct și în același timp continuăm să adoptăm tot mai multe sancțiuni și seturi de măsuri, atunci ne vom face treaba.

Cel mai mare eșec ar fi dacă am începe să dăm vina unii pe alții sau am începe să ne întoarcem pe drum unde nu ne mai putem întoarce, ca să zic așa. Așa se spune acolo de unde sunt eu.

În mintea mea aceasta este o săptămână de decizii cruciale și fie vom lua decizia ca democrația și libertatea sunt de neprețuit, fie Europa va eșua în a-și proteja frații și surorile.

Cristina Cileacu: Dacă tot ați menționat securitatea alimentară a Europei, avem un plan și pentru asta? Iar dacă avem, ia în calcul Europa țări precum România și Polonia de exemplu, țări agricole, să le sprijine pentru a produce mai mult ca să hrănească mai mult Uniunea Europeană?

Roberta Metsola: Dați-mi voie să spun că exemplul pe care România și românii l-au dat, exemplul pe care Polonia și poporul lor l-au dat este extraordinar! Ce am văzut weekendul trecut, când m-am întors acasă de la Kiev... am văzut oameni care sunt dispuși să-și deschidă inima, casele și să ofere tot ce au ca să-i ajute pe ucainenii care fug de războiul care costă nenumărate vieți de femei, bărbați și copii. În această privință, când ne uităm la următoarele provocări, aproape imediat întâmpinăm probleme legat de securitatea alimentară. Ne bazăm pe țări și acum vom începe să ne bazăm și mai mult pe țări precum a voastră pentru o producție crescută ca să facem față nevoilor, nu doar din Europa, dar și din țările vecine, în Africa de Nord de exemplu, care se bazează pe grâne și cereale din Ucraina și din Rusia. Și acesta ar trebui să fie un obiectiv pe care îl avem. Cu siguranță, cred că trebuie să depunem toate eforturile să ne asigurăm că piața continuă să fie cumva stabilă, prețurile sunt cumva, să zicem, reglementate și în orice caz, să ne asigurăm că, consumatorii nu vor fi victimele solidarității și umanității de care au dat dovadă.

Cristina Cileacu: Ultima întrebare este despre statul de drept. Ungaria, Polonia și statul de drept este un subiect mai vechi de 5 ani și abia ieri Comisia Europeană a decis să adopte mecanismul coerciție, pentru a le determina să respecte statul de drept. De ce durează atât de mult? Când va începe Uniunea Europeană să acționeze în consecință cu faptele?

Roberta Metsola: Poziția Parlamentului a fost foarte, foarte clară și de fapt această instituție a insistat pentru mecanismul de condiționalitate pentru Planul Național de Redresare și Reziliență și pentru cadrul financiar multianual, unde este de asemenea obligatoriu. Dacă vorbim despre Planul de Redresare și Reziliență facem presiuni ca să vedem transparență, să vedem unde se duc fondurile și cum vor fi cheltuite acele fonduri. Parlamentul European insistă ca fondurile să fie folosite și trimise la nivel local, ca să susțină provocarea umanitară reprezentată de repsonsabilitatea distribuirii refugiaților. Parlamentul insistă asupra respectării statului de drept peste tot, oriunde vedem alunecări, în oricare țară, noi vom fi cei care vor vorbi și ne vom asigura că celelalte instituții își vor respecta angajamentele. Declarația de astăzi este un exemplu, o dovadă că instituțiile își respectă angajamentele și pas cu pas ne vom asigura că nu vom vedea nicio scăpare, nicăieri.

Cristina Cileacu: Dna Președinte Metsola, mulțumesc pentru interviu.

Roberta Metsola: Mulțumesc și eu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...