Rusia amenință: Aderarea Ucrainei la NATO reprezintă o ameninţare absolută pentru ţara noastră

Data publicării:
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului stă de vorbă cu președintele Rusiei Vladimir Putin.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov și președintele Rusiei Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică ar avea consecinţe „foarte negative” pentru securitatea europeană, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului cu o zi înainte de începerea summitului NATO în timpul căruia va fi dezbătută candidatura Kievului, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Aderarea Ucrainei la NATO ar avea consecinţe foarte, foarte negative aspra întregii arhitecturi a securităţii europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Ea ar constitui de asemenea o ameninţare absolută pentru ţara noastră, ceea ce va necesita o reacţie clară şi fermă din partea noastră”, a adăugat Peskov.

Liderii statelor membre ale NATO se reunesc marţi şi miercuri în Lituania, pentru un summit ce ar urma să fie dominat de răspunsul Alianţei Nord-Atlantice la intervenţie militară a Rusiei în Ucrainei şi de solicitare de aderare la NATO a Kievului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ce va fi prezent, a declarat că nu se aşteaptă ca Ucraina să adere la NATO înainte de încheierea conflictului, dar şi-a exprimat speranţa că summitul va da un „semnal clar” ţării sale.

Vladimir Putin a denunţat în repetate rânduri extinderea NATO spre est şi a acuzat membrii Alianţei că participă la conflict livrând arme Kievului.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat, într-un interviu pentru CNN, că Ucraina nu este încă pregătită pentru aderarea la NATO. Liderul de la Casa Albă spune că războiul pe care Rusia îl poartă împotriva țării vecine trebuie să se termine înainte ca Alianța să ia în considerare o eventuală aderare a Ucrainei.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri