Rusia avertizează SUA să nu atace Iranul. „Va fi o catastrofă comparabilă cu cea de la Cernobîl”

Data publicării:
profimedia-1010329627
Imagine din satelit a instalațiilor nucleare iraniene de la Bușer (Bushehr), unde Moscova susține că s-ar afla și „specialiști ruși”. Foto: Profimedia Images

Rusia „avertizează” Statele Unite în privinţa oricărei „intervenţii militare” în conflictul dintre Iran şi Israel şi atrage atenţia asupra unor „consecinţe negative cu adevărat imprevizibile”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, în timp ce şeful Rosatom, agenţia rusă pentru energie nucleară, a spus că un atac israelian asupra centralei nucleare Bushehr din Iran ar putea duce la o „catastrofă de tip Cernobîl”, informează Reuters.

Maria Zaharova a mai spus, citată de news.ro, că atacurile israeliene asupra instalaţiilor nucleare „paşnice” sunt inacceptabile şi ilegale.

„Suntem deosebit de îngrijoraţi de siguranţa centralei nucleare de la Bushehr, la funcţionarea căreia participă specialişti ruşi”, a declarat ea reporterilor.

„Dorim să avertizăm Washingtonul în privinţa oricărei intervenţii militare în această situaţie, care ar fi o măsură extrem de periculoasă, cu consecinţe negative cu adevărat imprevizibile", a declarat presei Maria Zaharova, într-un moment în care preşedintele Donald Trump nu exclude ca Statele Unite să intre în război alături de aliatul său israelian.

Pe de altă parte, şeful agenţiei ruse pentru energie nucleară a avertizat joi că un atac israelian asupra centralei nucleare Bushehr din Iran ar putea duce la o „catastrofă de tip Cernobîl”. Şeful Rosatom a avertizat joi că situaţia din jurul centralei este plină de riscuri. „Dacă va avea loc un atac asupra primei unităţi operaţionale, va fi o catastrofă comparabilă cu cea de la Cernobîl”, a declarat Aleksei Lihacev, citat de agenţia de ştiri RIA.

Lihacev se referea la cel mai grav accident nuclear din lume, din 1986, când un reactor a explodat la Cernobîl, în Ucraina sovietică. Un atac asupra Bushehr ar fi „dincolo de... rău”, a adăugat Lihacev.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că Israelul a atacat centrala, dar un oficial militar israelian a calificat ulterior această declaraţie drept „o greşeală” şi a afirmat că nu poate confirma sau infirma faptul că centrala de la Bushehr, situată pe coasta Golfului Persic, a fost lovită.

Bushehr este singura centrală nucleară funcţională din Iran şi a fost construită de Rusia.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat jurnaliştilor în primele ore ale zilei de joi că Israelul a promis Rusiei că muncitorii din Moscova – care construiesc mai multe instalaţii nucleare la Bushehr – vor fi în siguranţă, chiar dacă Israelul încearcă să degradeze capacităţile nucleare ale Iranului prin forţă.

Rusia a evacuat o parte din specialiştii săi din Bushehr, dar personalul de bază - care, potrivit lui Putin, numără sute de persoane - a rămas la faţa locului.

„Suntem pregătiţi pentru orice scenariu, inclusiv pentru evacuarea rapidă a tuturor angajaţilor noştri”, a declarat Lihacev, citat de RIA.

Putin, în comentariile sale de joi dimineaţă, a adoptat o atitudine defensivă când a fost întrebat ce măsuri suplimentare va lua Moscova pentru a ajuta Teheranul. El a afirmat că Rusiei nu i s-a solicitat asistenţă militară, că relaţiile dintre cele două ţări sunt solide şi că prezenţa continuă a muncitorilor ruşi care construiesc noi instalaţii nucleare la Bushehr demonstrează sprijinul Rusiei pentru Iran.

Dar Putin a subliniat totodată importanţa relaţiilor Rusiei cu Israelul – chiar dacă ulterior a condamnat comportamentul acestuia într-o convorbire telefonică cu preşedintele chinez Xi Jinping – şi a spus că el crede că se poate găsi o soluţie diplomatică care să satisfacă preocupările Israelului cu privire la propria securitate.

Rusia a semnat un parteneriat strategic cu Iranul în ianuarie şi are, de asemenea, relaţii cu Israelul, deşi acestea au fost tensionate de războiul Moscovei în Ucraina. Oferta Rusiei de a media conflictul dintre Israel şi Iran nu a fost acceptată până în prezent.

Mihail Bogdanov, vice-ministru rus de externe, a dat înapoi joi când a fost întrebat de Reuters despre posibilitatea ca SUA să se alăture războiului Israelului cu Iranul. „Doamne fereşte, consecinţele ar fi greu de prevăzut”, a spus el.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mihaela Rădulescu, gest suprem pentru Felix, la priveghi! Ţi se rupe inima, ce a făcut pentru cel pe care l-a...
Digi FM
Diana Șoșoacă, fericită după concertul lui J.Lo: "Nu mi-am închipuit că din aproape 100.000 de oameni s-a...
Pro FM
Anca Țurcașiu, pictorialul în stilul Jennifer Lopez care a stârnit valuri de reacții: „Peste ea cu minimum...
Film Now
Helen Mirren, la 80 de ani: „Îmbătrânesc cu bucurie, nu cu grație. Cui îi pasă de grație?”. Sfaturile vedetei...
Adevarul
Gigi Becali este de acord cu șpaga dată de Anastasiu, dar nu cu turnătoria: „Păi, numai drac să fii!”
Newsweek
De ce nu ar trebui aplicat CASS la pensiile de peste 3.000 lei? Un jurist explică pensionarilor
Digi FM
Helen Mirren, declarații ferme după ce a împlinit 80 de ani: „Nu îmbătrânesc deloc cu grație. Urăsc termenul...
Digi World
Un nou trend japonez de fitness promite să adauge până la 7 ani în plus speranței de viață. Poate fi o...
Digi Animal World
Un motan din Noua Zeelandă face ravagii în cartier. Felina și-a făcut un obicei din a fura hainele vecinilor
Film Now
Dragoste la vedere. Jessica Alba și noul iubit, cu 12 ani mai tânăr, pozați în timp ce se sărută cu foc...
UTV
Olga Guțanu, Iubita lui CRBL, a dezvăluit locul unde visează să fie cerută în căsătorie