Rusia și Ucraina își intensifică atacurile. Zeci de drone au fost doborâte atât de ruși, cât și de ucraineni

Data actualizării: Data publicării:
tun anti drone ucrainean
Tun auto antiaerian cu două țevi folosit de ucraineni pentru a viza dronele lansate de Rusia. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia și Ucraina au lansat duminică zeci de drone, atacându-se reciproc masiv pentru a doua zi la rând. Una dintre dronele ucrainenilor se pare că a vizat un aeroport militar rus, în timp ce un civil ucrainean a fost ucis după ce resturi de drone i-au izbit casa de lângă Marea Neagră, transmite The Guardian.

Cel puțin 35 de drone ucrainene au fost doborâte peste noapte în trei regiuni din sud-vestul Rusiei, a declarat ministerul rus al Apărării într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ucrainenii au vizat o bază aeriană a rușilor

O bază aeriană rusă, care găzduiește avioane bombardiere folosite în Ucraina, a fost printre ținte, potrivit unui canal rus Telegram care critică Kremlinul. Canalul a postat scurte videoclipuri cu drone zburând deasupra locuințelor joase în ceea ce pretindea că este orașul rusesc Morozovsk, a cărui bază aeriană găzduiește cel de-al 559-lea regiment de aviație de bombardiere din Rusia.

Vasily Golubev, guvernatorul provinciei ruse Rostov, a raportat de asemenea „lovituri în masă cu drone” lângă Morozovsk și un alt oraș mai la vest, dar nu a menționat baza aeriană. Golubev a spus că majoritatea dronelor au fost doborâte și nu au fost victime. Nu a comentat prejudiciul.

Rușii au atacat cu drone Shahed

Tot duminică dimineața, forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 20 de drone Shahed fabricate în Iran, lansate peste noapte de trupele ruse în sudul și vestul Ucrainei, precum și o rachetă de croazieră X-59 lansată din Ucraina ocupată de ruși în sud.

Un civil a fost ucis peste noapte în apropiere de Odesa, un port cheie din sudul Mării Negre pentru Ucraina, după ce rămășițele unei drone distruse au căzut peste casa lui, a anunțat armata ucraineană.

Ambele părți au intensificat atacurile cu drone în ultima lună pentru a demonstra că nu sunt în impas, pe măsură ce războiul se apropie de doi ani. Ministerul rus al Apărării a declarat vineri seară că unitățile sale antiaeriene au distrus 32 de drone ucrainene care survolau peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o Ucrainei în 2014. Forțele aeriene ucrainene au declarat sâmbătă că au doborât 30 din 31 de drone lansate de Rusia împotriva a 11 regiuni ucrainene în noaptea precedentă.

Niciuna dintre părți nu a câștigat mult teren, în ciuda contraofensivei ucrainene care a început în iunie.

Ucraina salută ajutorul Germaniei

Ministrul de externe al Ucrainei a salutat ceea ce el a numit o schimbare radicală în abordarea Germaniei față de aderarea țării sale la UE.

Într-un interviu pentru ziarul german Bild, Dmytro Kuleba a spus că Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a câștigat „admirația sinceră și binemeritată” a ucrainenilor pentru rolul său în decizia UE de a deschide discuțiile de aderare pentru Kiev.

Ucraina s-a confruntat cu o opoziție puternică în încercările sale de a se alătura blocului din partea lui Viktor Orbán, premierul Ungariei, care a vorbit în repetate rânduri despre dorința sa de a menține legături strânse cu Rusia.

Scholz a spus că, la un summit UE de săptămâna trecută, a propus ca Orbán să părăsească sala pentru a permite summit-ului să lanseze discuții de aderare cu Ucraina, lucru pe care liderul ungar a acceptat să-l facă.

„Ceea ce a făcut cancelarul german Olaf Scholz la summit pentru a elimina vetoul Ungariei va rămâne în istorie ca un act de conducere germană în interesul Europei. Cancelarul a câștigat săptămâna aceasta multă admirație sinceră și binemeritată în inimile ucrainenilor”, a declarat Kuleba pentru ziar.

El și-a exprimat, de asemenea, speranța că acțiunile lui Scholz vor marca o „schimbare mai largă și ireversibilă” în abordarea Berlinului față de negocierile UE cu Kiev.

„Când am făcut campanie la Berlin în mai anul trecut pentru a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE, apelurile mele către Germania de a prelua conducerea în acest proces au intrat pe o ureche și au ieșit pe alta. Germania nu vrea să conducă, mi-au spus experții și politicienii din Berlin. Mă bucur că deciziile politice germane s-au schimbat de atunci”, a spus Kuleba.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...