Rusia susține că va începe testarea unui vaccin care produce imunitate celulară și protecție pe o perioadă între 13 și 17 ani

Data publicării:
doză de vaccin rusesc
Vaccin anti-COVID fabricat în Rusia. Foto: Profimedia Images

Rusia anunță că va începe, în luna iulie, testele clinice pentru un tip nou de vaccin anti-Covid. Substanța rusească ar fi capabilă să genereze imunitate la nivel celular și ar oferi protecție pentru peste 13 ani, conform directoarei Agenției Federale Medico-Biologice a Rusiei, informează Agerpres.

La o reuniune cu Vladimir Putin, ea a menţionat că este vorba despre un vaccin de nouă generaţie, dezvoltat pe o nouă platformă tehnologică, iar primele două faze ale testelor clinice vor fi unite, „întrucât actualele protocoale privind vaccinurile o permit”.

„Dezvoltăm un vaccin care se diferenţiază prin faptul că nu acţionează asupra proteinei S, ci asupra altor componente proteice ale virusului, aşadar nu se dezvoltă o imunitate umorală - cu activarea anticorpilor -, ci o imunitate celulară, al cărei avantaj este durata sa îndelungată”, a explicat Veronika Skvorţova.

„În unele lucrări experimentale s-a demonstrat că această imunitate se menţine între 13 şi 17 ani”, a adăugat ea, semnalând totodată că această direcţie a cercetărilor se înscrie în actualele tendinţe internaţionale susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Rusia a realizat până în prezent trei vaccinuri anti-Covid-19, respectiv Sputnik V, EpiVacCorona şi CoviVac. În prezent se află în faza a treia a testelor clinice o versiune a vaccinului Sputnik V, denumită „Sputnik Light”, care va fi administrat într-o singură doză şi va fi destinat în principal ţărilor confruntate cu un val masiv de infecţii şi pentru care ar fi astfel utilă o soluţie temporară de imunizare a populaţiei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri