Rusia vrea să revină în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Rușii au fost scoși din organizație, după invadarea Ucrainei

Data publicării:
sala ONU cu membri ai comisiei pentru drepturile omului
La următoarele alegeri, care vor avea loc pe 10 octombrie, Rusia va concura cu Albania și Bulgaria. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia încearcă să se alăture din nou Consiliului pentru drepturile omului al Națiunilor Unite, în cadrul unor alegeri care vor fi văzute ca un test cheie al poziției sale internaționale. Diplomații ruși fac lobby pentru votul care va avea loc luna viitoare, transmite BBC.

Rusia a fost expulzată din organismul proeminent al ONU pentru drepturile omului în aprilie anul trecut, după ce forțele sale au invadat Ucraina. Dar acum diplomații ruși încearcă să-și readucă țara în consiliu pentru un nou mandat de trei ani.

BBC a obținut o copie a documentului pe care Rusia îl distribuie membrilor ONU, cerându-le sprijinul. 

Votul va avea loc luna viitoare

În documentul obținut de BBC, Rusia promite să găsească „soluții adecvate pentru problemele legate de drepturile omului” și încearcă să împiedice consiliul să devină un „instrument care servește voințelor politice ale unui grup de țări”, înțeles ca fiind o referință la Occident.

Diplomații au spus că Rusia speră să-și recapete o oarecare credibilitate internațională după ce a fost acuzată de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina și în interiorul propriilor granițe.

Cele mai recente dovezi ale acestor abuzuri au fost prezentate luni consiliului pentru drepturile omului într-un raport al Comisiei de anchetă privind Ucraina. Erik Mose, președintele comisiei, a declarat că există dovezi continue ale crimelor de război, inclusiv tortură, viol și atacuri asupra civililor.

Într-un raport separat, de acum două săptămâni, al dosarului ONU cu problemele Rusiei, Mariana Katzarova, a spus că situația drepturilor omului s-a „deteriorat semnificativ” în Rusia, criticii invaziei fiind supuși arestării arbitrare, torturii și relelor tratamente.

Consiliul ONU pentru drepturile omului are sediul la Geneva și are 47 de membri, fiecare ales pentru un mandat de trei ani

La următoarele alegeri, care vor avea loc pe 10 octombrie, Rusia va concura cu Albania și Bulgaria pentru cele două locuri în consiliul rezervate țărilor din Europa Centrală și de Est.

Votul va implica toți cei 193 de membri ai adunării generale a ONU de la New York. Diplomații de acolo au spus că Rusia face campanie agresivă, oferind țărilor mici cereale și arme în schimbul voturilor lor. Ca atare, ei au spus că este absolut posibil ca Rusia să intre înapoi în consiliu.

În documentul de poziție al Rusiei, difuzat la ONU, se spune că se dorește „promovarea principiilor cooperării și consolidarea dialogului constructiv respectuos reciproc în cadrul consiliului pentru a găsi soluții adecvate pentru problemele legate de drepturile omului”.

Principalul argument este că Rusia și-ar folosi calitatea de membru „pentru a preveni tendința crescândă de a transforma CDO într-un instrument care servește voinței politice a unui grup de țări”. Tot în document se mai subliniază că nu se dorește ca grupul să „pedepsească guvernele neloiale pentru politica lor independentă și externă”.

Rusia a fost suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului (CDO) în aprilie 2022

Rusia a fost suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului (CDO) în aprilie 2022, cu 93 de membri ai Adunării Generale a ONU votând pentru, 24 împotrivă și 58 abținându-se. În documentul său de poziție, Rusia dă vina pe „Statele Unite și aliații săi” pentru pierderea calității de membru.

Un raport din această lună realizat de trei grupuri de campanie, UN Watch, Fundația pentru Drepturile Omului și Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului, a concluzionat că Rusia nu este „calificată” pentru calitatea de membru al CDO.

„Realegerea Rusiei în consiliu acum, în timp ce războiul său împotriva Ucrainei este încă în desfășurare, ar fi contraproductivă pentru drepturile omului și ar trimite un mesaj că ONU nu este serioasă când trage Rusia la răspundere pentru crimele sale din Ucraina”, se arată în raport.

Marea Britanie a spus că „se opune ferm” cererii Rusiei de a se alătura din nou la Consiliul pentru Drepturile Omului.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat: „Dovezile pe scară largă ale abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului de către Rusia în Ucraina și împotriva propriilor cetățeni, inclusiv cele evidențiate de raportorul special al ONU pentru Rusia chiar săptămâna trecută, demonstrează disprețul total al Rusiei față de activitatea consiliului”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri