Analiză Ce înseamnă pentru Rusia pierderea a 40 de bombardiere strategice într-o singură zi, o treime din flota sa. Explicațiile experților

Data actualizării: Data publicării:
Atac Ucraina in Rusia
Ucraina a atacat baze cu bombardiere strategice din Rusia. Foto: Profimedia (Colaj Digi24.ro)

Kievul a anunțat duminică că a efectuat atacuri devastatoare cu drone asupra unor baze de bombardiere strategice ruseștiCapacitatea Rusiei de a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei ar putea fi slăbită semnificativ ca urmare a celui mai recent atac al Kievului, dacă afirmațiile conform cărora peste 40 de bombardiere au fost distruse sunt adevărate, scrie publicația finlandeză Yle, care citează doi experți militari.

Aceasta este evaluarea lui Ilmari Käihkö, profesor asociat de științe militare la Universitatea Națională de Apărare din Suedia și cercetător universitar la Universitatea din Helsinki, și a lui John Helin, analist la Black Bird Group, care urmărește războiul din estul Europei.

Experții subliniază că încă nu se știe câte bombardiere rusești au fost efectiv distruse sau avariate. Pe baza videoclipurilor care circulă online, se pare că cel puțin patru bombardiere rusești au fost avariate în atacuri.

Cât de semnificativ este atacul?

Bombardierele sunt deosebit de importante pentru capacitatea Rusiei de a lansa rachete de croazieră, iar pierderea lor va complica semnificativ războiul dus de Moscova pe teritoriul Ucrainei. Potrivit experților, operațiunea Ucrainei de duminică reprezintă unul dintre cele mai semnificative atacuri individuale împotriva forțelor aeriene ruse din ultima vreme.

Käihkö estimează că atacul este semnificativ pentru Ucraina atât din punct de vedere militar, cât și simbolic:

  • Atacul slăbește capacitățile militare ale Rusiei și îi crește costurile războiului. În același timp, atacul este foarte important din punct de vedere simbolic și comunicativ pentru Kiev, pentru că demonstrează că Ucraina are capacitatea de a surprinde Rusia, spune Käihkö.

Potrivit lui Helin, importanța atacului depinde de câte avioane au fost efectiv distruse sau avariate:

  • Dacă atacul a avut cu adevărat succes la o scară atât de mare pe cât se susține, este o lovitură foarte semnificativă, spune Helin.

Ucraina a atacat bombardierele strategice rusești Tupolev Tu-95 și Tu-22, pe care Rusia le folosește pentru lansarea de rachete de croazieră. Potrivit experților, distrugerea sau deteriorarea mai multor aeronave ar putea împiedica operațiunile forțelor aeriene strategice ale Rusiei, adică capacitatea sa de a efectua atacuri cu rachete împotriva infrastructurii militare și civile a Ucrainei.

Atacurile, efectuate asupra bazelor din Irkuțk și Murmansk

Potrivit experților, succesul atacurilor arată că Ucraina este capabilă să efectueze atacuri coordonate simultan asupra unor ținte situate la foarte mare distanță una de cealaltă. Ucraina a atacat, potrivit relatărilor, baza aeriană Belaja din regiunea Irkuțk din Siberia și baza Olenia de lângă Murmansk.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Regiunile sunt situate la mii de kilometri de granița cu Ucraina. Rusia și-a ținut bombardierele strategice departe de frontieră pentru a le proteja de dronele și rachetele ucrainene cu rază lungă de acțiune.

Se pare că Kievul nu are armele necesare pentru a ataca atât de adânc în Rusia, fără prezență fizică.

  • Ucraina a încercat să folosească drone cu rază lungă de acțiune pentru a efectua atacuri asupra aeroporturilor, dar apărarea aeriană rusească a reușit să doboare aparatele. Contracararea dronelor mai mici, cu rază scurtă de acțiune, a fost semnificativ mai dificilă pentru Rusia, spune Helin.
  • Käihkö explică faptul că este foarte dificil pentru Rusia să se protejeze împotriva unor astfel de atacuri.

Conform experților și relatărilor din mass-media, Ucraina a folosit drone FVP cu rază scurtă de acțiune, care au fost aparent aduse în camioane civile în apropierea aeroporturilor. Conform evaluării lui Helin, atacurile au fost probabil efectuate de forțele speciale ucrainene.

De ce a atacat Ucraina bombardierele rusești?

Experții estimează că Ucraina a atacat bombardierele pentru că acestea joacă un rol cheie în atacurile cu rachete ale Rusiei și este dificil să le înlocuiască. Ucraina a reușit anterior să avarieze câteva bombardiere strategice în timpul războiului. Dacă informațiile despre distrugerea a 40 de aeronave sunt corecte, atunci Rusia ar fi pierdut o treime din bombardierele sale strategice într-o singură zi.

Conform site-ului web World Directory of Modern Military Aircraft, Rusia avea un total de 120 de bombardiere grele în serviciu activ la sfârșitul anului trecut.

Potrivit lui Helin, bombardierele strategice rusești, precum TU-95 și TU-22, poartă rachete de croazieră și au fost folosite în atacuri asupra orașelor, industriei și infrastructurii ucrainene pe tot parcursul războiului:

  • Distrugerea și avariarea rapidă și eficientă a bombardierelor slăbește capacitatea Rusiei de a ataca Ucraina.

Käihkö, pe de altă parte, estimează că, prin atacarea unor bombardiere valoroase, Ucraina încearcă să slăbească capacitatea de atac aerian a Rusiei și să crească costurile de război ale lui Putin:

  • Asta nu înseamnă că atacurile aeriene asupra Ucrainei vor înceta, dar implementarea lor va deveni mai dificilă, pentru că Rusia are pur și simplu mai puține instrumente la dispoziție.

Potrivit lui Käihkö, atacul ar putea crește disponibilitatea Rusiei de a negocia un armistițiu, pentru că în acest context costurile războiului sunt în creștere.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilie Bolojan a anunțat al doilea set de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Ce se întâmplă începând...
Digi FM
Ana de Armas, de la revelația Bond Girl și promisiunea unei vieți de superstar, la eșecuri de box office. Ce...
Pro FM
Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru cancer. Artista, recunoscătoare: „Cea...
Film Now
Zvonurile despre presupusa relația dintre Jennifer Aniston și Jim Curtis, amplificate. Comentariul lăsat de...
Adevarul
Adolescenta care își jelea părinții în biserică, acuzată că i-a ucis cu sânge rece: elogiul care a ridicat...
Newsweek
Veste excepțională pentru cine trece la pensie limită vârstă. Pensiile vor crește până la 1 august
Digi FM
Adevărul despre divorțul dintre Denise Richards și Aaron Phypers: „Tot ce făceau era să se certe!” Actrița a...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Reuniune de senzație. Distribuția filmului "Mumia", împreună la 26 de ani de la premieră. "Un film...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu