Cele trei mari dileme cu care se confruntă fragila economie de război a Rusiei. Putin o conduce „ca pe un spărgător de gheață”

Data publicării:
Vladimir Putin
Putin conduce economia Rusiei la fel cum își conduce iahtul - „de parcă ar fi un spărgător de gheață. Dar nu este”, a comentat o fostă oficială a băncii centrale din Rusia. Foto: Profimedia Images

Economia Rusiei pare că trece printr-o perioadă bună după 21 de luni de război în Ucraina, dar în spatele aparențelor președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu mai multe probleme majore pe care trebuie să le rezolve odată cu trecerea în noul an, potrivit Alexandrei Prokopenko, o fostă oficială a băncii centrale din Rusia, scrie Insider.

„În acest moment, economia pare să fie rezistentă. Dar Putin o conduce în același fel cum își conduce iahtul, de parcă ar fi un spărgător de gheață. Dar nu este”, a spus Prokopenko pentru centrul de cercetare Carnegie Russia Eurasia Center.

Putin trebuie să rezolve trei probleme principale, a explicat Prokopenko. Prima este că liderul rus este nevoit să continue să investească în război pentru a menține creșterea economică.

Rusia a raportat o creștere a PIB-ului de 5,5% în al treilea trimestru din acest an – economia rusă era în scădere cu 3,5% în aceeași perioadă a anului trecut.

„Ritmul creșterii PIB-ului din prezent se datorează în special acestor cheltuieli de război, ceea ce înseamnă că odată ce statul rus oprește cheltuielile de război, creșterea se va opri sau va încetini semnificativ”, a adăugat Prokopenko.

Din moment ce creșterea economică provoacă inflație, banca centrală din Rusia trebuie să mențină ratele dobânzilor la un nivel cât mai mare pentru a îmblânzi creșterile de preț cauzate de război. Vineri, banca centrală a majorat rata dobânzii de referință la 16% - a cincea majorare la rând.

Putin trebuie, de asemenea, să protejeze iluzia conform căreia „totul merge conform planului”, a mai spus Prokopenko. Putin caută să câștige un al cincilea mandat la conducerea Rusiei în alegerile prezidențiale din luna martie unde nu are niciun rival cu șanse reale de a câștiga.

„Războiul nu este un război global, dar este în continuare o 'operațiune militară specială', iar oamenii își pot continua viețile ca de obicei”, a spus Prokopenko.

„Situația reală este rea”

Putin trebuie să mențină stabilitatea macroeconomică după ce a impus măsuri extraordinare precum controalele de capital și încălcarea regulii bugetare a țării pentru a sprijini rubla slăbită.

„Abandonarea acestor instituții înseamnă că liderilor financiari, Kremlinului și lui Putin le va fi mai complicat să facă față viitoarelor șocuri”, a explicat Prokopenko.

Cu toate că administrația lui Putin a reușit să facă să pară că economia Rusiei nu o duce prea rău, statisticile economice oficiale ale țării sunt aproape imposibil de verificat, iar unele rapoarte arată că cea mai mare parte a creșterii economice se datorează investițiilor militare și guvernamentale uriașe.

Igor Lipsiț, un important economist rus, a spus luna trecută pentru Reuters că „situația reală este rea” pentru economia țării.

„Anul următor, dobânda de referință va fi de două cifre. Este de asemenea un semn că economia nu este sănătoasă”, a spus Prokopenko. „Dacă ai o economie sănătoasă și o creștere moderată susținută, nu ai nevoie de o dobândă de referință cu două cifre. Nu ai nevoie de bani atât de costisitori în economie.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita