Două membre ale trupei Pussy Riot și un cunoscut scriitor satiric, declarați „agenți ai străinătății” în Rusia

Data publicării:
nadejda tolokonnikova in prim plan pe scena intr-un concert pussy riot
Nadejda Tolokonnikova și încă o membră a grupului Pussy Riot au fost declarate „agenți ai străinătății” în Rusia Foto: Profimedia Images

Rusia a adăugat joi două membre ale grupului contestatar Pussy Riot şi un cunoscut scriitor satiric pe lista „agenţilor străinătăţii”, continuând astfel campania de reprimare a vocilor critice faţă de Kremlin, relatează France-Presse, preluată de Agerpres.

Nadejda Tolokonnikova, una dintre reprezentantele cele mai cunoscute ale Pussy Riot, şi Veronika Nikulşina, o altă membră, au fost incluse pe lista ce cuprinde deja de-acum 111 nume. 

Nadejda Tolokonnikova face parte dintre cele trei membre ale Pussy Riot condamnate la închisoare în 2012 după ce au interpretat o „rugăciune punk” contra preşedintelui Vladimir Putin în catedrala moscovită Hristos Mântuitorul, scenă care i-a adus celebritatea mondială grupului Pussy Riot.

La rândul său, scriitorul Viktor Şenderovici, cunoscut pentru criticile virulente la adresa puterii de la Moscova, a fost inclus pe lista care obligă persoanele şi organizaţiile vizate să afişeze acest statut la fiecare dintre publicaţiile/aparițiile lor.

Alte cinci persoane au fost adăugate joi pe lista „agenţilor străinătăţii”, printre care jurnalista Taisia Bekbulatova şi colecţionarul de artă Marat Gelman.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Justiţiei. „Aceşti indivizi au furnizat sistematic documente unui cerc nedeterminat de persoane, toţi primind finanţare din străinătate”, a afirmat Ministerul rus al Justiţiei.

Noile decizii vin după ce marți și miercuri justiția a scos în afara legii organizația Memorial International și Centrul pentru drepturile omului „Memorial” pentru că ar fi încălcat legislația referitoare la „agenții străini”. ONG-ul Memorial, cea mai veche organizație pentru drepturile omului din Rusia, a fost fondat în 1989 de disidentul Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, și s-a dedicat dezvăluirii abuzurilor și atrocităților din epoca stalinistă. Văzută ca o mișcare prin care Vladimir Putin își înăsprește conducerea autoritară, decizia de a desființa aceste organizații a fost criticată la nivel internațional, inclusiv de ONU și CEDO.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri