Generația de care V.Putin se teme. De ce sunt periculoși Millennials pentru guvernul de la Kremlin

Data publicării:
Opposition Protesters Take To The Streets Of Moscow
Foto: Guliver/Getty Images

Rusia a fost cuprinsă în ultimele zile de un nou val de proteste anticorupție, ale tinerilor care manifestează pentru un guvern transparent. Protestatarii sunt tineri din generația Millennials, care nu se lasă manipulați de propaganda rusă la fel ca predecesorii lor, remarcă LATimes. Așa se explică de ce majoritatea participanților la protestele de pe 26 martie au fost tineri cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani.

Opposition Protesters Take To The Streets Of Moscow
Foto: Guliver/Getty Images

Această nouă hartă demografică a activismului politic este, de fapt, cea de care Putin se teme. Presa controlată politic și televiziunile de stat, purtătoare ale propagandei ruse, i-au ocolit cumva pe acești tineri, care preferă alte surse de informare, precum canalele de Youtube sau rețelele sociale.

De altfel, susținătorii lui Aleksei Navalnîi sunt tineri pe care aceștia i-a atras prin intermediul canalului său de Youtube, unde principalul opozant al lui Putin discută subiectele politice fără să le impună privitorilor un anumit punct de vedere. Acest tip de discurs a prins în special în cadrul populației tinere.

Organizația pentru Drepturile Omului a semnalat mai multe încercări orchestrate ale guvernului de la Kremlin pentru a intimida studenții ruși și adulții care intenționau să participe la proteste: "În loc să răspundă cererilor legitime ale publicului, care vrea un guvern responsabil, autoritățile ruse încearcă să strivească vocile următoarei generații de votanți", a declarat Hugh Williamson, directorul Organizației pentru Drepturile Omului din Europa și Asia Centrală.

Au urmat apoi câteva legi date de Duma, parlamentul Rusiei, prin care le era interzis accesul la rețelele sociale tinerilor cu vârste sub 14 ani, dar și o lege care le cerea serviciilor online de mesagerie să fie înregistrate de către autoritățile din Rusia, ceea ce înseamnă că guvernul ar fi putut avea acces la baza de date a utilizatorilor.

Aleksei Navalnîi, condamnat la 30 de zile de închisoare

Opozantul numărul unu al Kremlinului Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 30 de zile de detenţie, luni seara, în urma unui zile de manifestaţii a susţinătorilor săi, marcată de arestarea a peste 1.500 de persoane în toată Rusia, relatează AFP, citat de News.ro.

Bloggerul anticorupţie în vârstă de 41 de ani a fost găsit vinovat de un tribunal din Moscova că a îndemnat la manifestaţii neautorizate care au scos în stradă mii de ruşi, adesea foarte tineri, în numeroase oraşe, de la Vladivostok, în Extermul Orient, şi până la Kaliningrad, la Marea Baltică.

”Nu doar că au furat o întreagă ţară, dar, în plus, din cauza lor, nu voi ajunge la concertul Depeche Mode de la Moscova”, prevăzut la începutul lui iulie, a ironizat opozantul într-un mesaj postat pe Twitter după ce a fost condamnat la pedeapsa maximă.

Navalnîi, care speră să-l sfideze pe Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale din martie, a fost reţinut la ieşirea din imobilul în care locuieşte, în timp ce se pregătea să se ducă la o adunare ce ar fi urmat să constituie punctul culminant al zilei, pe larga stradă Tverskaia, care dă spre Kremlin.

navalnii stropit
Foto: Twitter/ @Navalny

Mii de persoane - 4.500 potrivit poliţiei - au ieşit pe această stradă şi au scandat ”Rusia fără Putin!” sau ”Putin hoţul!” , mai multe decât cele venite să asiste la reconstituiri medievale în costume, cu ocazia acestei zile libere.

La Moscova, la fel ca în provincie, forţe antirevoltă au răspuns cu fermitate, dispersând mulţimea uneori cu lovituri de bastoane şi îmbarcând manifestanţi cu maşinile.

ONG-ul specializat OVD-Info a numărat 823 de arestări la Moscova şi cel puţin 600 de la Sankt Petersburg )nord-vest). El a anunţat anterior peste 100 de arestări în oraşe din provincie, la Soci (sud), dar şi la Norilsk (Marele Nord).

Casa Albă a condamnat ”cu forţă” aceste arestări şi a cerut ”eliberarea imediată” a manifestanţilor.

”Ruşii merită un Guvern care să susţină (...) posibilitatea de a-şi exercita drepturile fără frică sau represalii”, a declarat un purtător de cuvânt, Sean Speicer.

Preşedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani şi-a exprimat ”îngrijorarea”, iar ONG-ul Amnesty International (AI) a denunţat ”scene alarmanete” ale unor reţineri şi violenţe împotriva manifestanţilor.

În urma unor manifestaţii de o amploare neaşteptată pe 26 martie, această nouă mobilizare îl sfidează în mod direct pe Vladimir Putin, în plin centrul capitalei, cu nouă luni înainte de alegerile prezidenţiale, în care ar urma să candideze pentru al patrulea mandat.

Această mobilizare a avut loc în contextul în care şeful statului urmează să susţină joi emisiunea anuală de întrebări şi răspunsuri cu ruşii.

Protestatari: "Vrem o alternanţă ca în ţările normale"

Aleksei Navalnîi, ale cărui filme-anchetă cu privire la corupţia aliaţilor preşedintelui sunt împărtăşite masiv pe reţele de socializare, a petrecut deja 15 zile în detenţie după ce a fost reţinut, la fel ca 1.000 de susţinători de-ai săi, în cursul manifestaţiilor de la 26 martie.

În afară de amploarea fără precedent în ultimii ani, mişcarea a surprins prin prezenţa a foarte multor studenţi şi liceeni, din nou foarte vizibili luni, în pofida presiunilor exercitate, potrivit opozantului, de universităţi şi şcoli cu scopul de a-i descuraja.

”Vrem o alternanţă ca în ţările normale (...). Vrem un răspuns al autorităţilor”, a declarat Iegor, în vârstă de 16 ani.

”În orice altă ţară este nevoie de o opoziţie pentru a controla acţiunile puterii”, a insistat Arseni, tot un licean în vârstă de 16 ani.

Concomitent, la Kremlin, Putin primea în vizită, la birou, elevi cărora le-a înmânat prima lor carte de identitate, ceva mai tineri ca numeroşii protestatari care se opuneau forţelor antirevoltă doar câţiva metri mai departe.

Russian Protesters Hold Anti-War Rally In Moscow
Foto: Guliver/Getty Images

Primarul capitalei a dat undă verde unei adunări în nord-est, însă Navalnîi a decis in extremis să o mute în centrul oraşului, deoarece, a acuzat el, autorităţile împiedicau protestatari să-i ofere o scenă şi echipamente sonore.

Jurnalul televizat de seară al Pervîi Kanal a difuzat imagini de la locul prevăzut iniţial, aproape gol, şi a anunţat că poliţia a împiedicat organizarea unei manifestaţii neautorizate pe strada Tverskaia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
ADN-ul lui Alain Delon, solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...