Analiză Pe ce țări mai poate conta Putin la mai bine de un an după ce a invadat Ucraina

Data publicării:
Xi Jinping și Vladimir Putin
Xi Jinping și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Vizita oficială a liderului Chinei, Xi Jinping, la Moscova scoate în evidență legăturile apropiate dintre cele două națiuni – o relație tot mai importantă pentru Putin care devine din ce în ce mai izolat de restul lumii, scrie The New York Times.

Beijingul este un partener economic esențial pentru Moscova care atrage majoritatea exporturilor rusești de petrol și vinde cantități uriașe de produse folosite de populația rusă și de armată.

China este una dintre puținele țări care au păstrat relații bune cu Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina – unele dintre ele îi oferă Moscovei sprijin diplomatic sau economic, în timp ce altele îi oferă ajutoare militare.

Belarus

Cel mai apropiat aliat regional al Rusiei, Belarusul a devenit încă și mai dependent de Moscova după ce Putin l-a ajutat pe președintele belarus Alexander Lukașenko să zdrobească protestele antiguvernamentale din 2020.

Lukașenko i-a permis Rusiei să îi folosească țara pentru a invada inițial Ucraina, iar Putin s-a folosit de teritoriul belarus pentru a-și arunca trupele asupra Kievului după ce acestea au participat la exerciții militare comune cu soldații belaruși.

putin-xi-modi (1)
India a păstrat relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Foto: Profimedia Images

India

Un mare importator de țiței, India a devenit un client foarte important pentru Rusia, în special după ce țările europene și-au redus dependența față de petrolul rusesc.

India a păstrat relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina și este văzută ca un potențial arbitru al conflictului care ar putea contribui la eforturile de pace, cu toate că nu a condamnat invazia.

Săptămâna trecută, un oficial indian a spus că Europa trebuie „să găsească o soluție” pentru încheierea războiului, spunând că luptele din Ucraina distrag atenția lumii de la problemele urgente întâmpinate de oamenii săraci din toată lumea.

Iran

Rusia și Iran s-au apropiat și mai mult, integrându-și chiar sistemele bancare, pe măsură ce caută să găsească soluții alternative prin care să reducă efectele negative ale sancțiunilor internaționale care le-au tăiat accesul de la capitalul străin.

Teheranul a oferit și ajutor militar aliatului său, precum drone kamikaze cu care Moscova a lovit infrastructura ucraineană. Oficialii americani au avertizat asupra faptului că cele două țări își consolidează legăturile militare până la nivelul unui „parteneriat de apărare în toată regula”.

Kim Jong Un și Vladimir Putin ciocnesc paharele de șampanie
Kim Jong Un a susținut invazia rusească a Ucrainei și a dat vina pe SUA pentru declanșarea conflictului. Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord

SUA au acuzat guvernul izolat de la Phenian că trimite pe ascuns milioane de obuze de artilerie și rachete în Rusia.

Coreea de Nord a negat acuzațiile, dar a susținut invazia rusească și a dat vina pe americani pentru declanșarea conflictului.

Africa de Sud

Africa de Sud a avut relații bune cu Rusia de mai mult timp și a mizat încă și mai mult pe alianța cu Moscova în ultimul an ceea ce a atras criticile Statelor Unite și a țărilor europene.

Africa de Sud a organizat anul acesta exerciții militare la care au participat și Rusia și China. Cu toate că neagă că ar ajuta Moscova în vederea conflictului, țara păstrează legături economice strânse cu Rusia.

SUA au avertizat că Africa de Sud contribuie la eforturile Rusiei de a scăpa de consecințele negative ale sancțiunilor.

Cum arată Siria după 11 ani de război
Bashar al-Assad l-a vizitat pe Putin la Kremlin în luna martie, la 12 ani de la începutul războiului civil din Siria. Foto: Profimedia Images

Siria

Rusia a avut de mult timp o prezență militară puternică în această țară, acolo unde l-a ajutat pe președintele sirian Bashar al-Assad să rămână la putere.

Odată cu războiul din Ucraina, Putin a fost nevoit să își mute o parte din trupele staționate acolo pentru a le folosi pe front.

Assad a vizitat Moscova săptămâna trecută, scoțând în evidență sprijinul pentru invazia rusească și profitând de întâlnirea cu Putin ca să repete propaganda Kremlinului conform căreia trupele ruse ar lupta în Ucraina împotriva unor „naziști”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun...
Digi FM
Ce a răspuns George Simion când a fost întrebat dacă Pământul e plat sau rotund. Declarațiile neașteptate pe...
Pro FM
Cum arată Anahi în 2025, la 42 de ani. Artista are doi copii
Film Now
Cine este actorul care l-a învins pe Ashton Kutcher într-un concurs de modeling: „Parcă aș fi câștigat Miss...
Adevarul
Cu cine votează vedetele din România. Între „am toate motivele să-mi fie frică” și „plec din țară, să mor eu!”
Newsweek
Nicușor Dan a zis când se vor indexa pensiile dacă va fi președinte. Condiția ce trebuie îndeplinită
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Actorul care i-a schimbat viața lui Leonadro DiCaprio: Din când în când, chiar și cei mai discreți giganți...
UTV
Celine Dion, revenire emoționantă la Eurovision 2025: „Nimic nu mi-ar plăcea mai mult decât să fiu cu voi în...