Povestea celui mai tânăr rus condamnat pentru trădare, dat la schimb pentru asasinul lui Putin. „Este doar un joc de șah”

Data publicării:
Kevin Lik
Kevin Lik avea doar 17 ani când a fost arestat de ofițerii FSB pentru trădare. Foto: Profimedia Images

Kevin Lik, un adolescent cu cetățenie ruso-germană, a fost arestat anul trecut, înainte să termine liceul, și a devenit cea mai tânără persoană condamnată pentru trădare din istoria modernă a Rusiei, relatează BBC. Alături de jurnalistul american Evan Gerșkovici, el este una dintre cele 16 persoane eliberate de Rusia pe 1 august într-un schimb de prizonieri cu SUA și alte țări din Occident.

Având la el periuța și pasta de dinți, Kevin Lik a așteptat șase ore în biroul principal din colonia penală 14 din apropiere de Arhangelsk, în nord-vestul îndepărtat al Rusiei.

Se întâmpla în orele târzii ale serii de 28 iulie, iar tânărul de 19 ani nu avea nicio idee ce urma să i se întâmple.

„Poate m-ai luat că să mă împuști”, i-a spus Kevin guvernatorului coloniei. „Nu-ți face griji, totul o să fie bine”, i-a răspuns el.

Lui Kevin i s-a spus exact același lucru și de către ofițerul FSB cu un an și jumătate în urmă, înainte să ajungă după gratii.

„Am pierdut mult în greutate în colonie”, explică Kevin, care are 1,9m înălțime, dar cântărește doar 70 de kilograme.

Întrebat dacă se consideră mai mult rus sau german, Kevin răspunde: „Este o întrebare foarte complicată.”

„Votați cu Putin sau nu veți primi bonus”

Kevin s-a născut în 2005 în Montabaur, un orășel din vestul Germaniei. Mama lui, Victoria, este rusoaică și s-a căsătorit cu un cetățean german, însă a divorțat între timp. Victoria și Kevin au continuat să trăiască în Germania.

Cei doi vizitau Rusia din doi în doi ani, până când Victoria s-a decis să se întoarcă permanent - îi era dor de rudele ei și de orașul ei natal, Maikop, din Caucazul de Nord. Kevin avea 12 ani când s-au mutat înapoi în Rusia, în 2017.

Kevin Lick
Kevin a fost arestat după ce ofițerii FSB au găsit poze pe telefonul și laptopul său cu o bază militară rusească, pe care tânărul le făcuse de la fereastra apartamentului său. Foto: Profimedia Images

Din apartamentul în care trăiau se vedeau munții, dar și o bază militară rusească. Lui Kevin îi plăcea atmosfera de provincie și era un elev exemplar - a câștigat mai multe competiții școlare la nivel local și național.

Alegerile prezidențiale din 2018 i-au trezit interesul pentru politică. Mama lui, care lucra în sistemul de sănătate public din Rusia, venea acasă și spunea că ea și colegii ei au fost duși cu autobuzul la secția de vot, unde li s-a spus: „Votați cu Putin sau nu veți primi bonus.”

Cu toate că avea doar 12 ani la acea vreme, Kevin a înțeles imediat că „nu exista aproape nicio democrație în Rusia”.

„Un profesor mi-a spus că în vremea lui Stalin aș fi fost împușcat”

Kevin spune că l-a enervat faptul că erau portrete cu Putin agățate în toate clasele de la școală, cu toate că elevilor li se spunea că școala nu este un loc unde să faci politică.

Un an mai târziu, Kevin a iscat un scandal la școală când a înlocuit portretul lui Putin cu un portret al liderului opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi.

„Un profesor mi-a spus că în vremea lui Stalin aș fi fost împușcat”, își amintește Kevin. Un alt profesor mai îngăduitor l-a sfătuit să fie mai prudent.

Pe măsură ce Kevin se apropia tot mai mult de absolvirea liceului, mama lui a decis ca cei doi să se mute din nou în Germania.

Rusia invadase deja Ucraina, iar pentru a putea să părăsească țara permanent, numele lui Kevin trebuia scos din registrul militar.

Victoria a fost chemată la biroul de înrolare ca să rezolve această problemă. La fața locului, a fost întâmpinată de polițiști, care au acuzat-o pe nedrept că a înjurat în public și a fost condamnată la 10 zile de detenție.

Agenții FSB l-au dus la pizzerie după ce l-au arestat. „Nu mi-au pus cătușele”

Între timp, Kevin nu a mai mers la școală. Într-o zi, Kevin s-a plimbat pe afară câteva ore - când s-a întors acasă, toate lucrurile din apartament erau mișcate.

Când Victoria a fost eliberată, cei doi au încercat să ajungă în Germania zburând cu avionul din Soci. Când au ieșit din hotel, un bărbat care purta mască medicală și o glugă trasă pe cap îi filma cu telefonul.

În doar câteva secunde, un microbuz s-a oprit în dreptul lor. „Opt sau nouă ofițeri FSB au sărit afară. Unul m-a luat de mână. Altul s-a apropiat, mi-a arătat legitimația și a spus: 'Un caz penal a fost deschis împotriva ta sub articolul 275: trădare'.”

vadim-krasikov-putin-schimb-de-prizonieri
Asasinul rus Vadim Krasikov este unul dintre cei opt deținuți ruși eliberați din Occident în urma schimbului istoric de prizonieri cu Moscova. Colaj foto: Profimedia Images

Au fost duși la hotel de unde și-au luat bagajele. Pe drumul înapoi spre Maikop, au fost transportați cu o mașină fără numere de înmatriculare și duși la o pizzerie.

„Au comandat o pizza și ne-au oferit și nouă. Nu mi-au pus cătușele și nu m-au legat. Mă gândeam la toate scenariile în mintea mea, dar nu înțelegeam cum am comis trădare”, spune Kevin.

Când a întrebat dacă va ajunge la închisoare, i s-a răspuns: „Nu-ți face griji, totul va fi bine” - același răspuns pe care l-a primit când a fost eliberat.

Kevin, pionul sacrificat de pe tabla de șah a lui Putin

Kevin își aducea aminte că un fost agent FSB, Vadim Krasikov, fusese condamnat la închisoare pe viață în Germania, după ce a ucis un bărbat la Berlin la ordinele Kremlinului.

Kevin a început să se întrebe dacă nu cumva Kremlinul încerca să îl folosească pe post de „ostatic” ca să îl recupereze pe Krasikov - la rândul său, cetățean german.

Au ajuns acasă în toiul nopții. Ofițerii FSB i-au arătat filmarea pe care au făcut-o când i-au percheziționat apartamentul.

Autoritățile îl suspectau pe Kevin că a folosit un telescop rupt - un cadou vechi pe care l-a primit de la mama lui - ca să fotografieze vehicule militare de la fereastră pentru a le trimite mai apoi serviciilor de informații din Germania.

În telefonul și laptopul lui, ofițerii FSB au găsit poze cu baza militară. Kevin recunoaște că a făcut acele poze, dar spune că nu avea de gând să le predea cuiva.

Odată ajuns la clădirea FSB-ului din oraș, Kevin a semnat o scrisoare prin care își recunoștea vina, de teamă că altfel va primi o condamnare și mai lungă, iar mama lui ar fi ajuns ținta „presiunilor” din partea autorităților.

„Confesiunea era o absurditate completă”, spune Kevin. „Este un joc de șah, era clar că nu există dreptate.”

„M-au lovit atât de tare în piept că nu mai puteam să respir”

Kevin a rămas traumatizat de perioada pe care a petrecut-o la închisoare, unde a fost trimis după ce a împlinit 18 ani și unde a fost bătut de un grup de pușcăriași.

„Mi-au legat mâinile, m-au bătut și au stins o țigară pe mine. M-au lovit atât de tare în piept că nu mai puteam să respir.”

Un expert al Ministerului Apărării din Rusia a analizat pozele făcute de Kevin și a ajuns la concluzia că nu conține secrete de stat, dar că, în mâinile agenților străini, ar putea fi în detrimentul Rusiei.

Kevin-Lik-arestat-Rusia-2
Kevin Lik a fost arestat în Soci, înainte să reușească să fugă din Rusia împreună cu mama lui. Capturi foto: BBC / X

La 10 luni după ce a fost arestat, în decembrie 2023, Kevin a fost găsit vinovat de trădare și condamnat la patru ani într-o colonie penală.

Călătoria lui Kevin din Maikop în Arhangelsk a durat o lună, timp în care a trecut prin mai multe închisori. A ajuns la destinație la finalul lunii iunie a acestui an. Următoarele săptămâni le-a petrecut citind și studiind.

În drum spre execuție sau libertate?

Dintr-o dată, pe 23 iulie, în timp ce ieșea de la dușuri, un ofițer superior al penitenciarului i-a spus că are 20 de minute la dispoziție să „scrie de urgență o petiție” ca să primească o grațiere prezidențială.

Apoi, pe data de 28 iulie, un alt ofițer l-a oprit și i-a spus să își ia periuța, pasta de dinți și papucii. „De obicei, iei acest set când sunt pe cale să te bage în celula de pedeapsă”, explică Kevin.

În schimb, Kevin a fost închis într-un birou. La 1 noaptea, în ziua de 29 iulie, un convoi a venit să îl ia.

Kevin bănuia că va face parte dintr-un schimb de prizonieri, dar i se părea un scenariu prea bun ca să fie adevărat.

Kevin a fost dus cu avionul la Moscova, unde a fost ținut într-o altă închisoare până pe 1 august, când a ajuns în avionul cu care toți ceilalți prizonieri au fost transportați în Turcia. 

În niciun moment nu i s-a spus că va fi dat la schimb, dar, când a văzut că avionul părăsește spațiul aerian rusesc, și-a dat seama ce se întâmplă.

Bonn, Germany. 02nd Aug, 2024. The German-Russian Kevin Lick, released in a prisoner exchange, stands on the sidelines of a press conference organized by the Foundation Against Corruption. The event is moderated by Volkov from the Foundation Against Corru
Kevin a slăbit mult după perioada pe care a petrecut-o în colonia penală din Arhangelsk. Foto: Profimedia Images

„Nu am o dorință de răzbunare”

După cum a suspectat și Kevin de mult timp, asasinul Vadim Krasikov era unul dintre prizonierii care aveau să se întoarcă în Rusia.

După ce a făcut un control medical, mama lui l-a întâmpinat în lacrimi în Germania. „A plâns. I-am spus că totul este bine, să nu își facă griji, că o iubesc foarte mult.”

Cei doi trăiesc acum în Germania, iar Kevin de-abia așteaptă să revină la școală pentru a-și încheia studiile.

„Nu am o dorință de răzbunare, dar am o dorință foarte puternică de a participa în activități ale opoziției”, a spus Kevin.

Kevin are încă uniforma pe care o purta la închisoare. Întrebat ce voia să facă cel mai mult când era nevoit să o poarte, el a răspuns: „Să o îmbrățișez pe mama, firește.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri