Putin ar putea fi eliminat înainte să ajungă să depună mărturie la Haga. Ce planuri are elita rusă ca să îl „reducă la tăcere”

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin cu degetul la gură
Dictatorul rus, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin ar putea fi „redus la tăcere” de elita rusă înainte ca tribunalul de la Haga să aibă șansa de a-l judeca pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia în timpul invaziei pe care a declanșat-o acum mai bine de un an, potrivit unui analist specializat în Rusia, scrie Newsweek.

Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (ICC) îi obligă prin lege pe cele 123 de state membre să îl aresteze atât pe Putin, cât și pe comisarul prezidențial pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova.

Printre statele care recunosc autoritatea ICC se numără toți membrii UE, majoritatea statelor africane, toate țările latine și sud-americane în afară de Cuba și Nicaragua. Până și Tadjikistanul ar fi obligat să îl aresteze pe Putin dacă pășește pe teritoriul său.

Cu toate acestea, există o șansă ca liderul rus să nu supraviețuiască până va fi tras la răspundere la Haga.

Înlăturat la ordinele elitei ruse. Există multe motive pentru a-l reduce la tăcere pe Putin înainte de Haga

Vlad Mihnenko, un expert în perioada transformării post-comuniste a Europei de Est și a fostei Uniuni Sovietice de la Universitatea din Oxford, a spus pentru Newsweek că Putin ar putea fi înlăturat de la putere de de siloviki - un grup de elită din care fac parte cei mai influenți afaceriști și lideri ruși.

„Date fiind conexiunile vaste ale lui Putin în toată Europa și ceea ce le-ar putea dezvălui judecătorilor despre corupția și afacerile suspecte dintre Moscova și marile capitale occidentale, există multe motive pentru a-l reduce la tăcere înainte de Haga”, a explicat Mihnenko.

Mandatul de arestare emis de ICC l-a făcut „extrem de vulnerabil” pe liderul rus chiar la el acasă, a spus Mihnenko, cu toate că Moscova nu recunoaște autoritatea acestei curți și nu își extrădează cetățenii căutați internațional.

Vladimir-Putin2
Mandatul de arestare emis de ICC l-a făcut „extrem de vulnerabil” pe liderul rus chiar la el acasă. Foto: Profimedia Images

Însă, Putin ar putea fi arestat și trimis la tribunalul de la Haga când acesta nu va mai conduce Rusia sau dacă elita rusă complotează să îl răstoarne de la putere.

Dacă Putin riscă să călătorească într-unul dintre statele membre ICC și „o încurcă”, acest lucru ar putea fi rezultatul eforturilor elitei ruse de a-l aresta „pentru a scăpa de el” sau pentru a restabili relația Rusiei cu Vestul, potrivit lui Mihnenko.

Analistul a mai spus că „un înlocuitor [pentru Putin] ar putea fi găsit foarte ușor, care ar putea chiar să promită 'să răzbune' pierderea îndrăgitului lider, dar doar de ochii lumii”.

Declarațiile „extraordinare” ale lui Medvedev: Cum își pregătește fostul președinte rus întoarcerea la conducerea țării

În acest context, declarațiile lui Dmitri Medvedev sunt „destul de extraordinare”. Fostul președinte rus, care a servit și ca prim-ministru timp de 8 ani și acum este președinte adjunct al consiliului de securitate al Rusiei, a avertizat că orice încercare de a-l aresta pe Putin ar fi percepută ca o declarație de război împotriva Rusiei.

„S-a băgat în seamă pretinzând că este 'mai catolic decât Papa', un războinic Z mai mare chiar și decât Putin, ca și când ar sugera că, orice s-ar întâmpla cu Putin, eu m-aș putea întoarce să fiu numărul unu [în stat], puteți să aveți încredere în mine, ultra-patriotul, o să le arăt eu lor..” a spus Mihnenko.

Expertul care a lucrat pentru Universitatea din Oxford a mai spus că în timpul aceleiași întâlniri în care a făcut remarcile despre arestarea lui Putin, Medvedev le-a amintit liderilor complexului militar-industrial rusesc despre telegramele lui Stalin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în care dictatorul îi amenința cu moartea pe „camarazii leneși” care nu își îndeplinesc cotele de producție.

Viaceslav Volodin, un aliat al lui Putin și purtător de cuvânt al parlamentului rusesc, a propus la finalul săptămânii trecute interzicerea tuturor activităților ICC pe teritoriul Rusiei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Momentul când o polițistă din Cluj îi dă cu spray lacrimogen în față colegului său. Acesta se chinuie să...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...