Rusia a devenit primul stat care recunoaște guvernul taliban din Afganistan. „O nouă etapă de relații pozitive și respect reciproc”

Data publicării:
Amir Khan Muttaqi și Serghei Lavrov
Amir Khan Muttaqi și Serghei Lavrov. Foto: Profimedia

Rusia a devenit prima țară care a recunoscut oficial guvernul taliban, ministrul afgan de externe Amir Khan Muttaqi calificând această decizie drept „curajoasă”.

El s-a întâlnit joi la Kabul cu ambasadorul Rusiei în Afganistan, Dmitri Zhirnov, care i-a comunicat oficial decizia guvernului său de a recunoaște Emiratul Islamic al Afganistanului.

Muttaqi a declarat că este „o nouă etapă de relații pozitive, respect reciproc și angajament constructiv” și că această schimbare va servi drept „exemplu” pentru alte țări, scrie BBC.

Recunoaștere internațională

Talibanii au căutat recunoaștere internațională și investiții de când au revenit la putere în august 2021, în ciuda rapoartelor privind încălcările tot mai frecvente ale drepturilor omului.

„Credem că recunoașterea oficială a guvernului Emiratului Islamic Afganistan va da un impuls dezvoltării cooperării bilaterale productive între țările noastre”, a declarat ministerul rus de externe într-un comunicat.

Acesta a afirmat că Rusia vede potențialul cooperării „comerciale și economice” în „energie, transporturi, agricultură și infrastructură” și că va continua să ajute Kabulul în lupta împotriva amenințărilor terorismului și traficului de droguri.

Rusia a fost una dintre puținele țări care nu și-au închis ambasada în Afganistan în 2021 și a declarat pe Telegram că „extinderea dialogului cu Kabul” era esențială pentru securitatea regională și dezvoltarea economică.

Țara a fost, de asemenea, prima care a semnat un acord economic internațional cu talibanii în 2022, prin care s-a convenit furnizarea de petrol, gaze și grâu către Afganistan.

Talibanii au fost eliminați de pe lista organizațiilor teroriste a Rusiei în aprilie anul acesta, cu intenția de a pregăti terenul pentru stabilirea unui „parteneriat deplin” cu Kabul, potrivit ministerului rus de externe.

Președintele rus Vladimir Putin s-a referit, de asemenea, la talibani ca la un „aliat” în lupta împotriva terorismului în iulie anul trecut, reprezentanții acestora călătorind la Moscova pentru discuții încă din 2018.

Sharia

Guvernele occidentale și organizațiile umanitare au condamnat pe scară largă guvernul taliban, în special pentru aplicarea legii Sharia, care impune restricții severe asupra femeilor și fetelor.

În ultimii patru ani, femeilor li s-a interzis accesul la învățământul secundar și superior, nu pot părăsi locuințele fără un însoțitor de sex masculin și sunt supuse unor coduri vestimentare stricte.

Legislația a devenit din ce în ce mai restrictivă, cea mai recentă introducere a legilor „virtuții” interzicând femeilor să vorbească în afara locuinței.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că aceste reguli echivalează cu „apartheidul de gen”, raportând totodată biciuiri publice și atacuri brutale asupra foștilor oficiali guvernamentali.

În 2021, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a impus sancțiuni stricte Afganistanului, în special înghețarea unor active în valoare de aproximativ 9 miliarde de dolari.

În timp ce China, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistanul și Pakistanul au numit ambasadori la Kabul, Rusia este acum singura țară care recunoaște guvernul taliban de la revenirea acestuia la putere, în urmă cu aproape patru ani.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, gesturi neaşteptate în Marea Britanie! Cei prezenţi nu au putut crede, ce a făcut la ultimul...
Digi FM
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani pentru a-și ajuta tatăl: "Simt că e responsabilitatea mea să am grijă...
Pro FM
Matteo, fiul lui Andrea Bocelli, despre momentul în care tatăl său i-a aranjat o întâlnire cu Angelina Jolie...
Film Now
„Mâinile îți trădează vârsta!”. Fanii o acuză pe Nicole Kidman că și-a „înghețat fața”, după recenta apariție...
Adevarul
Scandal internațional legat de chatbotul Grok al lui Elon Musk. Polonia cere o anchetă europeană după...
Newsweek
Au intrat primele pensii pe card. La ce oră virează banii banca BCR, BRD, Raiffeisen, CEC, ING, BT?
Digi FM
De ce plătesc CASS mamele și pensionarii cu venituri de peste 3000 de lei. Bolojan: „Nu mai putem fi o ţară...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Actrița care i-a depășit pe Samuel L. Jackson și Robert Downey Jr. și a devenit cel mai profitabil star de la...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu