Serghei Narîșkin, șeful serviciilor ruse de informații externe: Rusia nu va suferi de un veac de singurătate

Data publicării:
Serghei Nariskin
Serghei Narîșkin, directorul SVR, serviciul de informații externe al Rusiei Foto: Profimedia Images

Rusia nu va suferi de „un veac de singurătate”, a declarat vineri, şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, parafrazând titlul cărții scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez. Narîșkin, una dintre persoanele de încredere ale lui Vladimir Putin, s-a declarat convins că relaţiile cu Occidentul vor fi restabilite de îndată ce războiul din Ucraina se va încheia, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

„Nu, bineînţeles că nu ne aşteaptă o sută de ani de singurătate. Mai ales că, de fapt, acum nu mai există o astfel de singurătate. Eu propun să nu folosim astfel de formule”, a spus şeful SVR, precizând că „relaţiile şi contactele există, deşi nu sunt foarte călduroase”.

„La ora actuală, această căldură nu există, dar se va întoarce pe măsură ce vom rezolva această problemă destul de complexă, dar nobilă: eliberarea populaţiei rusofone din Ucraina de guvernul neonazist de la Kiev”, a adăugat el.

Întrebat când s-ar putea întâmpla aceasta, Narâşkin a refuzat să „încerce să facă astfel de previziuni”.

Serghei Narîșkin crede că negocierile sunt posibile, dar numai „în anumite condiții”.

Şeful SVR a făcut aceste declaraţii la doar două zile după ce Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluţie prin care condamnă anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, văzută de comunitatea internaţională ca o dovadă a izolării politice a Moscovei. Textul a întrunit 143 de voturi pentru, 35 de abţineri (printre altele din partea Chinei, Africii de Sud, Indiei şi Cubei) şi doar 5 voturi împotrivă (Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria), ilustrând respingerea fermă internaţională a acţiunilor Kremlinului.

Pe de altă parte, aflat la Astana, la finalul unui summit regional, Vladimir Putin a declarat vineri, într-o conferință de presă, că o confruntare directă între Rusia şi NATO pe teritoriul Ucrainei ar duce la o „catastrofă globală”, dar a dat asigurări că „nu regretă” invadarea Ucrainei.  El a mai spus că nu prevede necesar un nou val de mobilizare a ruşilor în armată, recunoscând totodată că cea actuală a înregistrat şi eşecuri.

Putin s-a declarat „deschis” negocierilor cu Kievul şi medierii unor ţări precum Turcia sau Emiratele Arabe Unite, criticând Kievul pentru refuzul de a începe discuții cu el. Cu toate acestea, Vladimir Putin nu este interesat să aibă convorbiri cu omologul său american Joe Biden, nici măcar în cadrul summitului G20 prevăzut să se desfăşoare în Indonezia în noiembrie. „Nu văd necesitatea, nu există o platformă de negocieri în prezent. Trebuie să-l întrebăm și pe el dacă este pregătit să aibă astfel de negocieri cu mine sau nu”, a mai spus Putin.

Potrivit unor surse citate de site-ul independent rusesc Meduza, Kremlinul vrea să câștige timp pentru a pregăti o „ofensivă la scară largă” la începutul lui 2023 și de aceea liderul rus Vladimir Putin dă semnale că ar fi dispus să negocieze cu Ucraina un acord de pace temporar. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri