Ultimul interviu cu Alexei Navalnîi înainte să fie otrăvit, dezvăluit pentru prima dată: ce ajutor a primit Putin de la Londra

Data actualizării: Data publicării:
Alexei Navalnîi în ultimul interviu înainte de a fi otrăvit
Navalnîi a vorbit, printre altele, despre modul în care Marea Britanie le-a permis lui Putin și apropiaților lui să își ascundă în afara țării averile obținute ilegal. Captură foto: X (Twitter)

Într-un interviu care nu a mai fost difuzat niciodată, Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia care a murit într-o închisoare din Siberia la mijlocul lunii februarie, a vorbit despre speranța lui într-un viitor mai bun pentru țara sa și riscurile pe care și le asumă, dar și despre „oficialii corupți” care trăiesc la Londra și care i-au ajutat pe cei din anturajul lui Vladimir Putin să se îmbogățească, relatează Sky News.

A fost unul din ultimele interviuri cu Navalnîi înainte ca acesta să fie otrăvit în timpul unui zbor spre Moscova. Interviul a avut loc în februarie 2020.

„Sunt un optimist. Sper că acești 20 de ani cu Putin nu sunt imposibil de schimbat. Nu am fost condamnați la asta, nu ne-a fost dat să mergem în acea direcție”, spunea Navalnîi la vremea aceea.

Navalnîi, care a vorbit pe larg despre speranțele sale pentru viitorul Rusiei ca parte din Europa și pericolele la care este expus, a criticat Marea Britanie și Occidentul pentru faptul că îi lasă pe asociații lui Putin să facă afaceri cu bani murdari în străinătate.

Interviul obținut de Sky News făcea parte dintr-un serial documentar nedifuzat – After the Fall – regizat de Matthew Torne și produs de Andrew Duncan.

„Occidentul nu face absolut nimic, aș zice. Sunt niște dansuri ritualice, dar nimic nu se întâmplă cu adevărat”, a spus Navalnîi în timpul interviului. „De ce trăiesc în continuare la Londra oficiali corupți? Pentru că acești oficiali corupți hrănesc un număr uriaș de avocați londonezi minunați.”

„Acești oameni par foarte civilizați, nouă ne va face plăcere să vorbim cu ei dacă se așează lângă noi, ei vor purta cravată și vor fi manierați, dar în același timp ei servesc intereselor unor bandiți desăvârșiți”, a spus Navalnîi.

Citește și: Ultima filmare cu Navalnîi în viață. Mesajul transmis înainte să moară: Tocmai mi-au dat încă 15 zile de carceră

„Întreaga elită a lui Putin este complet coruptă și gândește în termeni coloniali, Și-au mutat toată familia, copiii și activele în Occident și tratează țara noastră ca pe o zonă liberă de vânătoare; și exact așa funcționează.”

Cuvintele lui Navalnîi au parcă o greutate și mai mare acum după moartea acestuia: „Rusia este o țară europeană, toți oamenii care trăiesc aici doresc să trăiască precum Europa.”

Navalnîi a susținut mereu că anii cu Putin la conducerea țării au fost doar o aberație și că Rusia se va transforma într-un final într-un stat mai liber și cu un viitor mai deschis.

„Așa că sper că în 10 ani de acum, dacă îmi veți lua din nou interviu, o să vă pot spune cum am reușit să rezolvăm corupta spălare de bani.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri