Rușii anunță noi „mutări organizate” de civili din Herson. Ucraina acuză „deportarea populației ucrainene”

Data publicării:
soldat ucrainean cu lansator de rachete in fata
Foto: Profimedia Images

Liderul instalat de ruși la conducerea regiunii ucrainene ocupate Herson a declarat, marți, că urmează noi „mutări organizate” de civili din regiune mai departe de linia frontului, relatează CNN.

„Am luat decizia dificilă, dar corectă, de a anunța mutarea organizată a populației civile din Berislav, Bilozerka, Sniurivka și Oleksandrivka, comunități de pe malul stând al râului Nipru”, a declarat Vladimir Saldo pe rețeaua rusească Telegram.

„Decizia a fost provocată de crearea de fortificații defensive la scară largă pentru a respinge orice atac. Nu e loc pentru civili acolo unde lucrează armata. Lăsați armata rusă să-și facă treaba”, a mai spus marioneta rușilor în Herson.

Saldo a mai spus și că civilii care hotărăsc să se mute în „regiunile Rusiei” vor primi asistență pentru a-și găsi locuințe.

Recent, noul comandant al invadatorilor în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a spus că situația din Herson este „foarte dificilă”.

„Armata rusă va asigura evacuarea în siguranță a populației”, a spus Surovikin.

Armata ucraineană a reușit să avanseze puternic în Herson în ultimele săptămâni, de-a lungul malului drept al râului Nipru. Șeful serviciilor ucrainene a spus că speră că orașul Herson va fi eliberat până la sfârșitul anului.

Armata ucraineană transmitea, luni, că soldații ruși construiesc fortificații în Herson și că mută civili în Crimeea. Adjunctul șefului ucrainean al regiunii Herson a caracterizat „evacuările” de civili ale Rusiei drept o „deportare semi-voluntară a populației ucrainene”.

Citiți și: „Războiul se va termina până la începutul verii”, prezice șeful serviciilor ucrainene

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri