Profimedia Images" />

Rușii s-au lăudat că au testat o rachetă nucleară care „poate distruge un oraș mic”, pentru a intimida Occidentul (ISW)

Data publicării:
test cu racheta balistica efectuat de rusia
Rușii s-au lăudat că au testat racheta balistică RS-24 Yars care "poate distruge un oraș", ca să intimideze Occidentul. FOTO> Profimedia Images

Rusia a testat o rachetă nucleară intercontinentală RS-24 Yars într-un gest de intimidare la adresa Occidentului, încercând astfel să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina, a comunicat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Pravda. Un oficial de la Pentagon a comunicat că Rusia a informat SUA în prealabil cu privire la acest test.

Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 1 martie că trupele rusești au testat cu succes o lansare reală a rachetei balistice intercontinentale Topol (RS-24 Yars, în codificarea NATO), care poate poate conține între 3-6 ogive nucleare. Lansarea a avut loc la cosmodromul din Pleseţk, folosit de obicei pentru lansarea sateliţilor militari.

Potrivit evaluării ISW, Kremlinul folosește adesea amenințările nucleare pentru a induce teamă în rândul opiniei publice occidentale și a slăbi sprijinul Vestului pentru Ucraina. Analiștii militari au susținut că utilizarea de către Rusia a armelor nucleare în Ucraina sau în afara ei este puțin probabilă.

 „Un pluton al unităţii Forţelor Strategice din regiunea Ioşkar-Ola a efectuat astăzi o lansare de probă a unei rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid Yars de la cosmodromul statal pentru teste Pleseţk”, se arăta într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării. În cadrul testului s-a folosit o ogivă de exercițiu care a lovit ţinta stabilită „în poligonul Kura, în peninsula Kamceatka”, la peste 6.000 de kilometri distanţă de platforma de lansare, conform ministerului rus al apărării.

Testul a avut drept scop „confirmarea caracteristicilor tehnico-tactice şi de zbor ale sistemului”, iar „toate obiectivele prevăzute au fost îndeplinite integral”, mai menţionează acelaşi anunţ despre exerciţiul care a inclus de asemenea transportul bateriei Yars către o locaţie îndepărtată şi pregătirea lansării. 

SUA au fost informate în prealabil

Rusia a notificat SUA cu privire la testul cu racheta balistică intercontinentală Yars de la Plesețk, a declarat un oficial al Pentagonului pentru TASS.

"Rusia a notificat SUA prin Centrul de Reducere a Riscului Nuclear. Vom continua să monitorizăm situația", a spus oficialul american.

Ce este complexul de rachete Yars

Potrivit datelor oficiale, complexul de rachete Yars poate distruge ținte aflate la o distanță de până la 11.000 de kilometri. Racheta este echipată cu focoase (ogive) multiple.

Propagandiștii ruși au susținut că niciun sistem de apărare antirachetă nu este capabil să-l doboare și că o rachetă Yars poate distruge complet un oraș mic.

Rușii se laudă cu o rază de acțiune a rachetei balistice intercontinentale de 11.000 kilometri. E primul test din 2024 din cele șapte lansări planificate.

În timpul discursului său în fața Adunării Federale din 29 februarie, Putin a subliniat că Rusia deține arme care ar putea lovi țările occidentale.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri