Ministrul de finanţe american, Scott Bessent, a apărat duminică politica tarifară a preşedintelui Donald Trump, care zguduie economia mondială, drept un mijloc de a crea „incertitudine strategică” menită să creeze un avantaj Statelor Unite, transmite AFP, preluată de Agerpres.
După revenirea la Casa Albă în ianuarie, Trump a impus tarife vamale de cel puţin 10% majorităţii partenerilor comerciali ai SUA şi o suprataxă separată de 145% la majoritatea produselor chineze ce intră pe teritoriul Statelor Unite.
Beijingul a ripostat impunând propriile suprataxe de 125% la produsele americane.
„În teoria jocurilor, vorbim despre incertitudine strategică, ceea ce înseamnă că nu vei spune persoanei de partea cealaltă a negocierii până unde vei merge”, a spus Bessent la postul ABC.
„Nimeni nu este mai bine plasat decât preşedintele Trump pentru a crea acest efect de levier”, a insistat secretarul Trezoreriei.
Întrebat despre progresele negocierilor comerciale angajate de administraţia Trump cu statele lovite de tarife, Scott Bessent s-a limitat să spună că anumite negocieri „înaintează foarte bine, mai ales cele cu ţările asiatice”.
Deocamdată, Washington a acordat prioritate discuţiilor cu aliaţi precum Japonia, Coreea de Sud şi Elveţia.
Într-o discuţie publicată vineri de Time Magazine, Donald Trump a spus că sunt în desfăşurare discuţii cu China pentru a se încerca ajungerea la un acord, şi a dat de înţeles că procesul s-ar putea încheia în săptămânile următoare.
El a mai afirmat că a discutat prin telefon cu omologul său chinez Xi Jinping, dar nu a precizat nici data şi nici conţinutul convorbirii.
Sâmbătă, însă, China a reafirmat că nu poartă niciun fel de negocieri comerciale cu SUA. Scott Bessent a sugerat că Beijingul ar putea nega existenţa unor discuţii întrucât el 'se adresează unui public diferit'
Editor : M.L.