Șefa organizației care a primit Nobelul pentru pace: Putin și Lukașenko trebuie judecați de un tribunal internațional

Data publicării:
femeie care vorbește la un microfon
Oleksandra Matviciuk, directoarea Centrului pentru Libertăți Civile, organizația ucraineană laureată cu Premiul Nobel pentru Pace în anul 2022. Foto: Profimedia Images

Șefa Centrului pentru Libertăți Civile ucrainean, una dintre organizațiile laureate ale Premiului Nobel pentru Pace în 2022, a cerut, vineri, crearea unui tribunal pentru judecarea mai multor oficiali implicați în declanșarea războiului sângeros din Ucraina printre care și dictatorii din Rusia și Belarus, Putin și Lukașenko.

„Este necesar să fie creat un tribunal internaţional şi să fie aduşi în faţa justiţiei Putin, Lukaşenko şi alţi criminali de război”, a declarat Oleksandra Matviciuk pe contul ei de Facebook.

„ONU şi statele participante trebuie să rezolve problema «prăpastiei responsabilităţilor» şi să ofere o şansă justiţiei şi sutelor de mii de victime ale crimelor de război. Fără acest lucru, o pace durabilă în regiunea noastră este imposibilă”, a explicat ea.

Potrivit ei, „Rusia ar trebui să fie expulzată din Consiliul de Securitate al ONU pentru încălcarea sistematică a cartei Naţiunilor Unite”.

Potrivit site-ului ONG-ului, „Iniţiativa mondială - Să rupem cercul vicios al impunităţii Rusiei pentru crimele sale de război” a fost creată drept răspuns la „agresiunea de mare anvergură a Federaţiei Ruse în februarie 2022”.

De la începutul invaziei rusești a Ucrainei, din 24 februarie, „documentăm crimele de război ale militarilor ruşi în Ucraina în toată ţara”, a explicat la sediul de la Kiev al ONG-ului Anna Truşova, responsabilă de comunicare.

„Poporul ucrainean este astăzi principalul artizan al păcii, în care trebuie să trăim fără agresiune”, a reacţionat, la rândul său, pe Telegram, şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak.

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit în comun militantului bielorus, Ales Beliaţki, încarcerat în ţara sa, ONG-ului rus Memorial - vizat de un ordin de dizolvare al autorităţilor ruse - şi Centrului ucrainean pentru libertăţi civile.

„Comitetul Nobel are o înţelegere interesantă a «păcii» şi reprezentanţii a două ţări care au agresat o a treia primesc împreună premiul Nobel”, a comentat pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak. „Organizaţiile rusă şi bielorusă nu au putut organiza o rezistenţă la război”, a spus el.

Organizaţia rusească Memorial şi apărătorul drepturilor omului bielorus, Ales Beliaţki, sunt victime ale represiunii în ţările lor, scrie AFP, citat de Agerpres.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri