Șefii de Stat Major ai armatelor din SUA și Rusia au avut o discuție al cărei conținut rămâne secret

Data actualizării: Data publicării:
generalul mark milley si generalul valeri gherasimov
Șefii de Stat Major ai armatelor din SUA și Rusia, generalii Mark Milley (stânga) și Valeri Gherasimov (dreapta) au avut o discuție telefonică al cărei conținut nu a fost dezvăluit Foto: Profimedia Images

Șefii de Stat Major ai armatelor din Statele Unite şi Rusia au vorbit vineri la telefon, în contextul în care Washingtonul se teme că Rusia va invada Ucraina în zilele următoare. Anunțul a fost făcut de Pentagon, care a precizat că generalul Mark Milley a vorbit la telefon și cu câțiva dintre omologii săi europeni, între care cel din România, generalul Daniel Petrescu.

Generalul Mark Milley şi generalul Valeri Gherasimov „au discutat despre mai multe domenii de interes în materie de securitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Statului Major american, colonelul Dave Butler.

De comun acord, cei doi şefi de Stat Major au decis să nu facă publice detaliile conversaţiei.

Nu este prima dată când cei doi generali vorbesc, dar discuţiile lor sunt rare, notează AFP, preluată de Agerpres. Ultima conversaţie telefonică datează din 23 noiembrie, când deja discutau despre mişcări de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.

Generalul Mark Milley şi generalul Valeri Gherasimov s-au întâlnit în luna septembrie în Finlanda unde, potrivit Moscovei, au discutat despre prevenirea unor incidente militare între cei doi rivali geopolitici.

Totodată, generalul Milley a discutat vineri telefonic cu câţiva din omologii săi europeni, şefi de Stat Major din Franţa, Canada, Germania, Italia, Polonia, România şi Marea Britanie, a spus colonelul Butler. Aceştia au discutat în special despre „coordonarea în curs în cadrul ajustării posturii militare a Statelor Unite în Europa”, a precizat el.

La rândul său, președintele Joe Biden a discutat vineri la telefon cu liderii acestor state aliate, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis, o convorbire care inițial nu era în programul șefului Casei Albe, dar a intervenit pe parcurs. Presa occidentală, care cita surse diplomatice, a scris că Joe Biden i-ar fi informat pe aliați că informațiile culese de serviciile de spionaj arată că Vladimir Putin ar fi luat decizia de a invada Ucraina.

Citiți și: Joe Biden vorbește sâmbătă la telefon cu Vladimir Putin. Și Emmanuel Marcon va avea o convorbire cu liderul de la Kremlin

Șeful Statului Major al Armatei române, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit cu comandantul forțelor NATO din Europa

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, s-au întâlnit joi, 10 februarie, la sediul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, în contextul dislocării în România, din Germania, a detașamentului TF Cougar, a informat un comunicat al MApN.

Cei doi oficiali au evaluat dinamica situației de securitate din regiunea Mării Negre și măsurile pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare în zona sudică a flancului estic. De asemenea, au abordat subiectul instruirii comune viitoare a forțelor americane cu efective ale armatei României.

„Vom întări camaraderia dintre militarii români și americani, o camaraderie construită cu sacrificii în teatrele de operații, unde am executat misiuni de luptă împreună. Este camaraderia care, dacă va fi nevoie, se va manifesta în acțiuni concrete de apărare aliată”, a afirmat generalul Daniel Petrescu la întâlnirea cu Tod Wolters.

„Suntem aici la invitația României pentru a crește capacitatea comună de reacție, precum și pentru a păstra echilibrul de forțe în regiune. Atenția sporită pe care NATO o afișează, în general, pentru Europa Centrală și de Sud-Est demonstrează capacitatea de a reacționa și desfășura operații multinaționale pentru păstrarea climatului de pace în aceste zone. Militarii din detașamentul american se vor instrui alături de camarazii și gazdele lor, militarii din România. Dislocarea actuală este, în primul rând, o oportunitate de a ne îmbunătăți deprinderile tactice și de a crește interoperabilitatea forțelor", a declarat, la rândul său, comandatul SACEUR.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri